Idi na sadržaj

Linijski brod

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Linijski brod

Linijski brod je naziv za ratni brod koji je u Doba jedrenjaka predstavljao najvažnije i najmoćnije plovilo svake ratne mornarice.

Ime mu dolazi od tzv. linijske taktike, koju se razvila sredinom 17. vijeka i kojoj je svrha bila maksimalno iskoristiti vatrenu moć flote. Brodovi su se nastojali neprijatelju suprotstaviti u liniji postavljenoj tako da što veći prostor pokrivaju topovi smješteni na bokovima broda. Svaki brod koji je bio u stanju biti dijelom linije, odnosno ravnopravno se suprotstaviti se neprijateljskoj liniji, se nazivao linijskim brodom.

Linijski brodovi su imali dvije, a kasnije tri palube. Početkom 18. vijeka imali su mininalno 50, da bi u napoleonskim ratovima imali minimalno 74 topa.

Linijski brodovi su se zadržali i nakon pronalaska parnog stroja i njihovog uvođenja u ratne mornarice. Nestali su tek s pojavom eksplozivnih zrna i oklopnjača.

Linijski jedrenjak 17. vijeka i njegove karakteristike u mnogo čemu su se razlikovale od brodova iz druge polovine 18. vijeka. Linijski jedrenjak iz 17. vijeka imao je uzdignutu krmenu palubu sa vanjskim balkonima koji nisu zatvoreni kao na brodovima iz 18 vijeka. Bogatstvo ornamenata daje brodu snagu i moć npr. na brodskom pramcu pulen koji karakterizira neki simbol npr. bog rata, sirena, konjanici u boju, glave kraljeva, prinčeva razni grbovi itd.

Na njihovo mjesto je došla nova vrsta broda koja se zovi bojni brod.

Reference

[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]