Bojni brod

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Japanski bojni brod Satsuma

Bojni brod je naziv koji u najširem smislu označava najteže naoružani i najbolje oklopljeni površinski ratni brod.

U užem smislu se taj naziv koristi za vrstu ratnog broda koji se u razvio od karaka i galijuna u 17. vijeku i pod nazivom linijski brod u Doba jedrenjaka predstavljao kapitalni brod većine tadašnjih ratnih mornarica. S razvitkom parne mašine, eksploziva i metalurgije, linijski brodovi dobijaju novi pogon, artiljeriju i oklop te se razvijaju oklopnjače.

U najužem smislu izraz bojni brod se koristi za kapitalne brodove koji su se razvili u drugoj polovini 19. vijeka. Kod njih se razlikuju:

Za vrijeme drugog svjetskog rata se ispostavilo kako se bojni brodovi, čak i sa najjačom brodskom artiljerijom, nisu u stanju suprotstaviti nosaču aviona koji se nametnuo kao novi kapitalni brod. Zbog toga su se prestale graditi, a danas ih ne koristi nijedna mornarica u svijetu.

Posljednji put su ulogu imali za vrijeme zaljevskog rata, kada je USS Iowa bombardirala iračke položaje na obali okupiranog Kuvajta.