Ljudski kostur

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ljudski kostur

Kostur čovjeka se u svom osnovnom rasporedu kostiju podudara sa kosturima kopnenih kičmenjaka, najviše sisara. Čine ga: kosti glave, trupa i udova.

Kostur glave[uredi | uredi izvor]

Kosti lubanje su čvrsto međusobno povezane u čahuru koja štiti mozak. Na potiljačnoj kosti se nalazi otvor kojim je lubanjska šupljina povezana sa kičmenim kanalom. Sa obe strane potiljačnog otvora nalaze se zglobne jabučice, koje su zglobljene sa zglobnim časicama prvog pršljena kičme. Kosti lica okružuju očnu, nosnu, i usnu šupljinu. Štite osjetilo vida i mirisa, te početak probavne i dišne cijevi. Donja čeljust je jedina pokretna kost na glavi.

Kostur trupa[uredi | uredi izvor]

Duž trupa proteže se kičma. Ona je sastavljena od 33 pršljena. Pršljeni su međusobno povezani hrskavičavim pločicama. Prva dva pršljena se rezlikuju od ostalih. Na prvom pršljenu, nosaču, leži kostur glave. Drugi pršljen, obrtač, ima izraštaj u obliku zupca koji ulazi u otvor nosača. Obrtač omogućava kretanje glave. Posljednji pršljenovi su međusobno srasli u trtičnu ili krstačnu kost. Savijenost kičme ublažuje udarce koje nastaju pri hodanju, trčanju i skakanju. Grudni pršljenovi su povezani sa 12 pari rebara. Na prednjem dijelu su hrskavicom povezani za prsnu kost, s kojom zatvaraju grudni koš.

Kostur udova[uredi | uredi izvor]

Kosti ruku i nogu sa kičmom su povezane karličnim, odnosno ramenim pojasom, i zajedno čine kostur udova. Rameni i karlični pojas žene i muškarca se razlikuju. U toku puberteta se karlični pojas djevojčica mijenja i postaje širi, s velikim ovalnim otvorom, prilagođavajući se budućoj funkciji rađanja. Kod dječaka sa nakon puberteta počinje širiti prsni koš i rameni pojas. Kosti ruku i nogu se većim dijelom ne razlikuju u obliku i poretku. Nepravilnim držanjem tijela može dovesti do krivljenja kičme koje se zove skolioza (grčki skoliozis – krivljenje), ali može nastati i iz drugih razloga (rahitis, tuberkuloza kostiju, itd.). Dugim stajanjem po tvrdoj podlozi u neprikladnoj obući može dovesti do spuštanja svoda stopala, it ako nastaje ravno stopalo (dus tabani). Ljudi sa ravnim stopalom ne mogu dugo hodati jer se brzo zamaraju.

Povrede kostiju i zglobova[uredi | uredi izvor]

Jaki udarci, nezgodni padovi ili prejaki pritisci mogu uzrokovati napukline ili prelome kostiju i ozljede zglobova. Prelom kosti može biti zatvoren i otvoren. Prilikom zatvorenog preloma, oštri vrhovi slomljene kosti povrijede okolna tkiva, krvne žile i nerve. Zbog toga se javljaju jaki bolovi, a često i nesvjestica. Ud sa prelomljenom kosti izmijeni oblik, otekne, a zbog izlivene krvi često i poplavi i postaje nepokretan. Otvoreni prelom kostiju nastaje kada krajevi kostiju privju tkiva i kožu na površini tijela, rana krvari i lako se inficira (zarazi) bakterijama. Imobilizacija je postupak koji ozlijeđeni dio tijela učini nepokretnim i tako zaštiti od nehotičnih pokreta i daljih oštećenja. Uganuće je povreda zgloba pri kojoj se zglob suviše istegne. Popuštaju veze i popucaju dijelovi zglobne čahure, pa se zglob nakon uganuća brz o osposobi za normalno kretanje. Iščašenje je povreda mnogo teža od uganuća. Zglobne veze i zglobna čahura se razderu, a zglobni jabučica iskoči iz zglobne čašice. Bol, oticanje, plavilo oko zgloba zbog izliva krvi iz pokidanih žila su su mnogo jači nego kod uganuća. Prilikom iščašenja potrebna je intervencija doktora i brza i pravilna prva pomoć.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Anatomical and geometrical proportions - Albrecht Dürer.png Nedovršeni članak Ljudski kostur koji govori o anatomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: