Rahitis

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Rahitis
(Rachitis)
XrayRicketsLegssmall.jpg
Radiografija dvogodišnjeg rahitičara sa označenim genu varum (naklonjenim femurima) i smanjenim neprozirnim kostiima, što ukazuje na lošu mineralizaciju kostiju
Klasifikacija i vanjski resursi
ICD-10 E55.
ICD-9 268
DiseasesDB 9351
MedlinePlus 000344
eMedicine ped/2014
MeSH D012279

Rahitis (lat. rachitis, od grč. ῥαχιτῆς) je poremećaj i bolest mineralizacije ili kalcifikacije kostiju prije zatvaranja epifiza kod nezrelih sisara, zbog nedostatka ili poremećaja metabolizma vitamina D, fosfora ili kalcija.[1][2][3] [4]

 • Prema Mosbyjevom Dental Dictionary, pomenuti su vitamin D i kalcij kao potencijalni faktori pojave lomova i deformiteta. Rahitis je među najčešćim bolestima djetinjstva u mnogim zemljama u razvoju. Dominantni uzrok je nedostatak vitamina D, ali i nedostatak adekvatne količine kalcija u ishrani također može dovesti do rahitisa (slučajevi teških proljeva i povraćanja mogu biti uzrok istog nedostatka). Iako se može javiti kod odraslih, u većini slučajeva se javljaju kod djece koja pate od teških pothranjenosti, koje su obično je rezultat gladi u ranim fazama djetinjstva.

Znakovi i simptomi[uredi | uredi izvor]

Proširenje zgloba

Znaci i simptomi rahitisa uključuju:

Promjene u lobanji se ispoljavaju kao karakteristično "kvadratno čelo" (Caput Quadratum). Ako se ne tretiraju, ove deformacije i dalje ostaju i u odraslom dobu. Dugoročne posljedice uključuju stalnu iskrivljenost ili nakaznost dugih kostiju i zakrivljene unazad.[7][8][7][9]

Uzrok[uredi | uredi izvor]

Primarni uzrok rahitisa je nedostatak vitamina D. Vitamin D je potreban za pravilnu apsorpciju kalcija iz crijeva. Sunčeva svjetlost, posebno ultraljubičasto svjetlo, omogućava ćelije ljudske kože da pretvore vitamin D iz neaktivnog u aktivno stanje. U nedostatku vitamina D, kalcij iz hrane se pravilno apsorbira, što dovodi do hipokalcemije i do skeletnih i stomatoloških deformiteta i neuromuskularnih simptoma, npr. hiperekscitabilnosti.

Namirnice koje sadrže vitamin D uključuju maslac, jaja, ulja riblje jetre, margarin, mlijeko i sok, gljive i masne ribe, kao što su tuna, haringa i losos.

Postoji i rijetki nasljedni, [[dominantantnost|dominantni] X-vezani oblik pod nazivom rahitis otporan na vitamin D ili X-vezana hipofosfatemija.[10][11]

Uporna gusta magla i teški industrijski smog koji prožima grad, blokira značajne količine sunčeve svjetlosti toliko da je do 80% londonske djece imalo različite stepene rahitisa u jednom ili drugom obliku. Bolest izaziva mehke kosti u dojenčadi, kao što su hipofosfatazija ili hipofosfatemija, koje također mogu dovesti do rahitisa.[12]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ Magnesium and vitamin D's co-factors, by John Jacob Cannell, M.D. citing The Lancet; The Vitamin D Council Archived 27 February 2012[Date mismatch] at the Wayback Machine..
 2. ^ Sofradžija A., Šoljan D., Hadžiselimović R. (2003): Biologija 1, Svjetlost, Sarajevo, ISBN 9958-10-592-6.
 3. ^ Hadžiselimović R., Pojskić N. (2005): Uvod u humanu imunogenetiku. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo, ISBN 9958-9344-3-4.
 4. ^ Hadžiselimović R. (1986): Uvod u teoriju antropogeneze. Svjetlost, Sarajevo, ISBN 9958-9344-2-6.
 5. ^ [http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000376.htm MedlinePlus Medical Encyclopedia: Osteomalacia.
 6. ^ http://www.mayoclinic.com/health/rickets/DS00813/DSECTION=symptoms Mayo Clinic.
 7. ^ a b Medical News – Symptoms of Rickets
 8. ^ Mayo Clinic – Signs and Symptoms of Rickets
 9. ^ Pharmacologyonline. "Rickets and its Management: A Review". Pristupljeno 2 June 2012. 
 10. ^ Hadžiselimović R. (2005): Bioantropologija – Biodiverzitet recentnog čovjeka. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo, ISBN 9958-9344-2-6.
 11. ^ Bajrović K, Jevrić-Čaušević A., Hadžiselimović R., Ed. (2005): Uvod u genetičko inženjerstvo i biotehnologiju. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo, ISBN 9958-9344-1-8.
 12. ^ {{cite web|title=Hypophosphatasia: Signs and Symptoms|http://hypophosphatasia.com/what-hypophosphatasia/signs-and-symptoms%7Cwebsite=Hypophosphatasia.com.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]