Lovćen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Njegošev mauzolej

Lovćen je planina u Crnoj Gori, smještena u jugozapadnom dijelu Crne Gore. 1952. godine proglašen je nacionalnim parkom.

Na Jezerskom vrhu nalazi se mauzolej crnogorskog pjesnika Petra Petrovića Njegoša, gdje je i sahranjen. Na nadgrobnoj ploči uklesan je grb Crne Gore sa krstom i natpis "Njegoš 1813.-1851."

Planina se uzdiže iznad Boke kotorske. Planina je opjevana u mnogim spjevovima, te u crnogorskoj himni "Oj svijetla majska zoro".

Visinom se ističu dva vrha: Štirovnik (1749m) i Jezerski vrh (1657). Na Jezerskom vrhu nalazi se mauzolej Petra II. Petrovića Njegoša. Crnogorski knez i gospodar sahranjen je na nižem vrhu jer se isti dobro vidi iz Njegoševog rodnog mjesta – Njeguši.[1]

Na planini su brojne vrtače i uvale u dva krška polja: Cetinjsko i Njeguško. Lovćen je bezvodan, a samo su Ivanova korita bogata vodom.

Nacionalni park Lovćen[uredi | uredi izvor]

Nacionalni park se prostire na 6.220 hektara. Proglašen je nacionalnim parkom 1952. godine.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Puljan, Ivica. U orlovu gnijezdu, Metkovski vjesnik, god. II., br. 23, 4. decembra 2009., str. 20.

    Lovćen je planina koja (mislim) ima dva vrha. Puno poznatiji je niži Jezerski vrh s Njegoševim mauzolejom, a razlog zašto mauzolej nije izgrađen na višem Štirovniku (1749 m), na kojem je TV toranj koji sam vidio iz Boke, je što se taj viši ne vidi iz Njegoševa rodnoga sela, što sam kasnije shvatio.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Službena stranica


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Lovćen koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.