Lovćen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Njegošev mauzolej

Lovćen je planina u Crnoj Gori, smještena u jugozapadnom dijelu Crne Gore, u centralnom dijelu planinskog lanca iznad obale Jadranskog mora od Orjena do rijeke Bojane.[1] Godine 1952. proglašen je nacionalnim parkom.

Uzdiže se iznad Boke kotorske i opjevan je u mnogim spjevovima te u crnogorskoj himni "Oj, svijetla majska zoro".

Visinom se ističu dva vrha: Štirovnik (1749 m) i Jezerski vrh (1657 m). Na Jezerskom vrhu je mauzolej crnogorskog pjesnika Petra Petrovića Njegoša, gdje je i sahranjen. Na nadgrobnoj ploči uklesan je grb Crne Gore s krstom i natpis "Njegoš 1813–1851." Crnogorski knez i gospodar sahranjen je na nižem vrhu jer se on dobro vidi iz Njegoševog rodnog mjesta – Njeguši.[2]

Na planini su brojne vrtače i uvale u dva krška polja: Cetinjsko i Njeguško. Lovćen je bezvodan, a samo su Ivanova korita bogata vodom.

Nacionalni park Lovćen[uredi | uredi izvor]

Nacionalni park prostire se na 6.220 hektara. Proglašen je 1952. i ima veliku kulturno-historijsku važnost za stanovništvo Crne Gore.

Njegošev mauzolej u Nacionalnom parku smatra se remek-djelom kipara Ivana Meštrovića, koji je uspješno napravio spoj arhitekture i umjetnosti.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Lovćen". DINARSKO GORJE (jezik: engleski). Pristupljeno 15. 5. 2022.
  2. ^ Puljan, Ivica. U orlovu gnijezdu, Metkovski vjesnik, god. II., br. 23, 4. 12. 2009, str. 20.

    Lovćen je planina koja (mislim) ima dva vrha. Puno poznatiji je niži Jezerski vrh s Njegoševim mauzolejom, a razlog zašto mauzolej nije izgrađen na višem Štirovniku (1749 m), na kojem je TV toranj koji sam vidio iz Boke, je što se taj viši ne vidi iz Njegoševa rodnoga sela, što sam kasnije shvatio.

  3. ^ "Nacionalni park Lovćen - otkrijte ljepotu crne planine". Porto Montenegro (jezik: me). 2020-05-24. Pristupljeno 15. 5. 2022.CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Službena stranica


Nedovršeni članak Lovćen koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.