Ivan Meštrović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ivan Meštrović

Ivan Meštrović (Vrpolje kod Slavonskog Broda, 15. august 1883. – South Bend, Indiana, SAD, 16. januar 1962) bio je hrvatski skulptor i arhitekt.

Jedan je od najvećih skulptora 20. vijeka. Diplomirao je likovnu akademiju u Beču. Profesor na likovnim akademijama u Zagrebu, Syracusi (1947) i South Bendu (1955). Rođen je u seoskoj katoličkoj porodici u Slavoniji, a odrastao u rodnom selu svojih roditelja Otavicama u Dalmaciji. Njegova religioznost oblikovala se pod uticajem narodne religioznosti, Biblije i kasnog Lav Tolstoja.

Prema Meštroviću misterij ljubavi odgonetka je misterija smrti i uvjet vjerovanja u vječnost. Stoga su mu čovjekova djela na zemlji, pa i umjetnost, "otisci besmrtnog bića". Uz herojsko-nacionalni i intimistički ciklus, religiozni ciklus zauzima središnje mjesto u Meštrovićevu stvaralaštvu (sakralni objekti, skulpture u mramoru, bronzi i drvu), u kombinaciji arhajskog. "gotizirajućeg", secesionističkog i ekspresionističkog stila. "Gotizirajuća ekspresivna mistika" našla je svoj izraz u kapelici Sv. Križa u Kašteletu (Split), s velikim drvenim Raspelom (1917). i nizom drvenih reljefa s prizorima iz Kristovog života (1917-53). Mauzolej porodice Račić u Cavtatu (Gospa od Anđela, 1920-23) monumentalno je arhitektonsko-skulptorsko zdanje, a glavne su mu skulpture Raspelo, Sv. Roko i anđeli s dušama pokojnika. Spomen-crkva kralja Zvonimira u Biskupiji kraj Knina nadahnuta je starohrvatskim crkvicama.

Ostala važnija djela:

Galerija djela[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]