Ludolph van Ceulen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ludolph van Ceulen

Ludolph van Ceulen (28. januar 1540, Hildesheim, Njemačka - 31. decembar 1610, Leiden, Holandija) je holandski matematičar njemačkog porijekla. Iako rođen u Njemačkoj, tokom katoličke inkvizicije, kao i mnogi Nijemci, emigrirao u Holandiju.

Prešao je u Delft, gdje je predavao mačevanje i matematiku. Otvara školu mačevanja u Leidenu 1594. godine. U Inženjerskoj školi Univerziteta u Leidenu 1610. godine biva postavljen za prvog profesora matematike. Kasnije predaje i algebru, premjer i fortifikacije.

Na njegovom nadgrobnom spomeniku je bilo ispisano 35 decimala broja π. Spomenik je vremenom izgubljen. Građani Leidena su 5. jula 2000. godine, obilježivši i 400. godišnjicu njegovog rada, svečano postavili novi spomenik, kopiju prethodnog.

De circulo & adscriptis liber (1619)

Računanje π[uredi | uredi izvor]

Ludolph van Ceulen je proveo veliki dio svog života (skoro trećinu) računajući broj π na što veći broj decimala. Metoda koju je koristio se nije suštinski razlikovala od one koju je opisao i primjenio Arhimed 1800 godina ranije. U knjizi O krugu (hol: Van der Cirkel) objavljuje vrijednost sa 20 decimalnih mjesta, tadašnji rekord. Kasnije to proširuje na 35 decimala.

Zbog njegove upornosti, posvećenosti i doprinosu akumulacije znanja o ovom broju vijekovima je broj π nazivan "Ludolph broj".

On je posljednji računao broj originalnom Arhimedovom metodom. Koristio je sljedeću formulu

gdje je dužina jedne stranice -tougla, a je obim takvog mnogougla. Ako je u pitanju jedinični krug, tada je , što znači da se povećanjem broja stranica obim približava broju .

Za račun je koristio mnogougao sa 262 stranica. Već je njegov učenik Snel uveo metode ubrzanja konvergencije koje su značajno skratile vrijeme računanja. Još tada su se mnogi pitali kakva je praktična korist od tolikog računa i toliko decimala, ali to je već druga tema. Ionako je rekord trajao desetak godina.

Dio natpisa na nadgrobnom spomeniku glasi:

Ako je prečnik 1 tada je obim veći od

ali manji od


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]