Luzern

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Luzern
Luzern
Luzern
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
DržavaŠvicarska
KantonLuzern
Površina
 • Ukupno24,15 km2
Nadmorska visina436 m
Stanovništvo (2006)
 • Ukupno57.890
Poštanski broj6000
Veb-sajtwww.luzern.ch

Luzern (njemački: Luzern; francuski: Lucerne; italijanski: Lucerna) jest grad u Švicarskoj i glavni grad istoimenog kantona. Grad je socijalni, ekonomski i kulturni centar kantona i centralne Švicarske.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Luzern je centar srednje Švicarske i nalazi se na sjeverozapadu jezera Lucerne kod izljeva rijeke Reuss. Rijeka Reuss dijeli Luzern u Stari i Novi Grad koja su skupa povezana najstarijim natkrivenim drvenim mostom na svijetu zvan Kapellbrücke.

Položaj između jezera i Alpama davalo je Luzernu važnu prednost prema drugim gradovima da se istakne kao turistički centar vec od 1840. godine.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Danas Luzern ima oko 58.000 stanovnika, uzima li se u obzir aglomeracija Luzerna kao sto su predgrađa Horw, Kriens, Littau, Emmen, Ebikon, Adligenswil, Meggen, Buchrain i Dierikon broj stanovništva se povećava na oko 360.000 stanovnika.

Znamenitosti[uredi | uredi izvor]

Kapellbrücke sa planinom Pilatus u pozadini

Kapellbrücke sa vodenom kulom[uredi | uredi izvor]

Pošto rijeka Reuss dijeli grad, suprotne obale su povezane većim brojem mostova od kojih je najpoznatiji Kappelbrücke. Datum izgradnje više nije poznat, prvi put se spominje 1367. Po tim podacima broji se kao najstariji natkriveni most na svijetu. Na središtu mosta nalazi se simbol Luzerna, vodena kula. Na gornjem spratu kule nalazilo je se u srednjem vijeku mučilište dok je prvi sprat imao funkciju zatvora u kojem je se od 1804. do 1919. nalazio građanski arhiv. Podzemni sprat bio je korišten kao tamnica.

Pilatus (planina)[uredi | uredi izvor]

Pilatusovo jezero na planini Pilatus je prema drevnim predavanjima zadnje prebivalište Poncija Pilata zbog čega je uzlazak na planinu u srednjem vijeku bio strogo zabranjen. Danas je Pilatus omiljeno mjesto za ekskurzije lokalnog stanovništva i brojnih turista, posebno iz Indije, Kine i Japana.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]