M80 Zolja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
M80 Zolja
Zolja1.jpg
Upotreba
U službi 1980 - do danas
Korisnici Jugoslavija
Ratovi Rat u SFRJ, Zaljevski rat, Rat u Iraku 2003.
Proizvodnja
Proizvođač 11 Oktomvri Prilep
Opis oružja
Težina 3 kg
Dužina 1200 mm
Posada 1
Kalibar 64 mm
Domet 220 m
Maks. domet 1280 m
Brzina zrna 190 m/s

M80 Zolja je jednokratni protivtenkovski raketni bacač koji se proizvodio u bivšoj Jugoslaviji i još proizvodi u Srbiji i Makedoniji i upotrebljavana je u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Ovo protivtenkovsko oružje je proizvedeno tako da se njime može koristiti samo jedan vojnik za uništavanje tenkova, oklopnih transportera. M80 zolja je lako prenosivo protivoklopno oružje manje težine u odnosu na M79 Osa te je lako upotrijebiti. Sastoji se od dvije cijevi, jedne prednje cijevi te druge stražnje cijevi koja je uvučena, ručice za prenošenje, prednjeg i stažnjeg nišana, poklopca prednje i stražnje cijevi i pucačkog mehanizma.

M80 Zolja po izgledu nalikuje na američki protivoklopni raketni bacač M72 LAW ali se razlikuju po nekim osobinama. Raketa je kalibra 64 mm i sastoji se od eksplozivne glave i stabilizatora rakete koji se aktivira nakon odvajanja rakete od cijevi. Raketa može probiti čelik debljine 300 mm, brzina rakete je 190 m/s, raketa leti 4-6 sekundi i ako ne pogodi cilj onda se aktivira mehanizam za samouništenje rakete.[1]

Korisnici[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]