Idi na sadržaj

Machu Picchu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Machu Picchu, zaboravljeni grad starih Inka.

Machu Picchu[1] (kečuanski: Machu Pikchu, fon. Maču Pikču, doslovno Stari vrhovi) jest sveti grad Inka[2] smješten na najvišem dijelu istočnih Andi, na istočnim padinama planinskog lanca Urubamba, na visini od 2.350 metara nadmorske visine. Machu Picchu je vjerovatno izgrađen oko 1300. godine, ali je ostao sakriven sve do 1911. godine, kada ga je otkrio Amerikanac Hiram Bingham.[3]

Machu Picchu svjedoči o vremenu carstva Inka koje je bilo ogromno. Nakon osvajanja teritorije, moćna vojska Inka sagradila je kanale za navodnjavanje i sisteme popločanih cesta, a građevinari su sagradili tvrđave, hramove i monumentalne kamene zgrade.

Danas arheolozi tvrde da Machu Picchu nije bio grad u klasičnom smislu jer nisu pronađeni ostaci birokratske uprave, trgovine ili vojne utvrde. Najvjerovatnije je građen kao carski posjed i religijsko utočište ili kao tajni ceremonijalni grad. Ostaci Machu Picchua odaju carski stil Inka kakav se može naći i na drugim mjestima nekad najveće države Novog svijeta prije dolaska Evropljana. Neobičan je po okolišu: smješten je usred bujne vegetacije koju natapa rijeka. Grad ima dvjestotinjak građevina smještenih po terasama i raspoređenih oko velikog središnjeg trga. Četvrti na koje je podijeljen uske su i izdužene tako da maksimalno iskorištavaju prostor. Postoje i terase izvan naseljenog dijela koje imaju kanale za navodnjavanje. Na uzvisini u središtu grada nalazi se granitni monolit, možda žrtvenik, karakterističan za Inke, a možda i zvjezdarnica. Zidine Machu Picchua izgrađene su od orijaških blokova kamena. Podatak je još fascinantniji jer se zna da Inke nisu poznavali točak ni željezno oruđe, a analizom je utvrđeno da su blokovi savršeno izrezani[4] u kamenolomima i da su se završni radovi obavljali na samom gradilištu.

Grad koji je četiri vijeka bio zaboravljen u andskoj prašumi, čini se da je bio napušten još i prije nego što su carstvo Inka pokorili Španci. Prema jednoj teoriji, stanovnike je pokosio sifilis koji je stigao iz Evrope, a ostalo je učinio građanski rat.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Machu Picchu | History, Facts, Maps, Elevation, Country, & Photos | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). 19. 10. 2023. Pristupljeno 20. 11. 2023.
  2. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "Historic Sanctuary of Machu Picchu". UNESCO World Heritage Centre (jezik: engleski). Pristupljeno 20. 11. 2023.
  3. ^ "Machu Picchu". HISTORY (jezik: engleski). 29. 6. 2023. Pristupljeno 20. 11. 2023.
  4. ^ "Machu Picchu". History (jezik: engleski). 21. 1. 2017. Pristupljeno 20. 11. 2023.