Mackenzie

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mackenzie
Izvorno imeDeh-Cho
Kuukpak
Države Kanada
Dužina1.738 km
IzvorVeliko ropsko jezero
Fort Providence
NV izvora156 m
UšćeArktički okean
Beaufortovo more
NV ušćam
SlivArktičkookeanski sliv
Prosječni protok9.910
Površina sliva1.805.200 km2
Lijeve pritokeLiard, Keele, Arctic Red River, Peel
Desne pritokeGreat Bear River

Mackenzie (Slavey: Deh-Cho - velika rijeka; Inuvialuktun: Kuukpak) jeste rijeka u Kanadi. Predstavlja najveći i najduži riječni sistem u Kanadi, a poslije riječnog sistema Mississippija i najduži riječni sistem Sjeverne Amerike. Rijeka teče kroz ogromno, izolovano područje šuma i tundre i u potpunosti svojim tokom protječe kroz kanadsku Sjeverozapadnu teritoriju iako njene brojne pritoke protječu kroz četiri različite kanadske provincije i teritorije. Ukupne je dužine od 1.738 kilometara i teče prema sjeveru. Na svom putu do ušća u Arktički okean, prikuplja vode sa površine od 1.805.200 km2 što je gotovo jednako površini Indonezije. Najveća je rijeka koja se iz Sjeverne Amerike ulijeva u Arktik a sa svojim pritokama je jedna od najdužih rijeka na svijetu.

Tok[uredi | uredi izvor]

Izvirući iz zapadnog močvarnog dijela Velikog ropskog jezera, Mackenzie teče uglavnom u pravcu zapad-sjeverozapad dužinom oko 300 km, prolazeći pri tome kroz Fort Providence. U Fort Simpsonu joj se pridružuje lijeva pritoka Liard, njena najveća pritoka, a zatim Mackenzie nastavlja prema Arktiku, paralelno sa Franklinovim planinama gdje prima pritoku North Nahanni. Na oko 100 km iznad Tulita pridružuje joj se i rijeka Keele. Neposredno prije prelaska Arktičkog kruga, rijeka prolazi kroz grad Norman Wells, zatim nastavlja sjeverozapadno gdje se spaja sa rijekama Arktička crvena rijeka i rijeka Peel. Konačno se ulijeva u Beaufortovo more, dio Arktičkog okeana, preko ogromne delte.[1][2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ NRCAN Topo Maps for Canada (Map). Autor kartografije: Natural Resources Canada. ACME Mapper. Pristupljeno 15. 6. 2016.
  2. ^ Hodgins and Hoyle, p. 135