Makedonska pravoslavna crkva – Ohridska arhiepiskopija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska Arhiepiskopija (MPC-OA) ili samo Makedonska pravoslavna crkva (MPC) (makedonski: Македонска Православна Црква - Охридска Архиепископија ili Македонска Православна Црква) je pravoslavna nepriznata crkva sa sjedištem u Makedoniji.

Organizacija MPC[uredi | uredi izvor]

Dijeceza Makedonske pravoslavne crkve se ne proteže samo na području Makedonske države, već i u njenim crkvenim općinama van granica Makedonije.

Po tački 17. obrazloženja o odluci o autokefalnosti, Makedonska pravoslavna crkva kao administrativni dio jedne, svete, saborne i apostolske crkve, čuvaće Sveto pismo, Sveto predanje, apostolska Pravila i propise vaseljenskih i pomjesnih sabora i rukovodit će saglasno sa njima i Ustavom Makedonske pravoslavne crkve.

Odnosi sa drugim pravoslavnim crkvama[uredi | uredi izvor]

Makedonska pravoslavna crkva u ovom momentu je nepriznata od drugih pravoslavnih crkava, iako u osnovi sa većinom od njih MPC održava dobre odnose. Ova situacija je izvor velikog broja kontroverzi, od kojih je u posljednje vrijeme najaktuelnija eskalacija odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koja smatra da MPC treba da bude u kanonskom jedinstvu sa SPC, pa srpske vlasti i crkva kao legalnu u Makedoniji priznaju samo tzv. "Ohridsku Arhiepiskopiju" pod vođstvom Zorana Vraniškovskog. Makedonska javnost, u ogromnim količinama, smatra da je stav SPC direktno negiranje makedonske državnosti i samostalnosti. Isto tako, postoji mišljenje da je na ovakav stav SPC u odnosu na MPC veliki uticaj izvršila Grčka pravoslavna crkva.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]