Maksimilijan Franjo Austrijski

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Maksimilijan II Franjo
Vladavina17841801
DinastijaHabsburg-Lorena
OtacFranjo I, car Svetog Rimskog Carstva
MajkaMarija Terezija Austrijska
Rođenje8. decembar 1756
Beč, Austrija
Smrt26. juli 1801
Beč, Austrija

Maxmilijan Franjo Austrijski (Maximilian Franz Xaver Joseph Johann Anton de Paula Wenzel; 8. decembar 1756 - 26. juli 1801) bio je, kao Maksimilijan II Franjo, nadbiskup Kölna i posljednji knez-izbornik Kölna.

Maksimilijan Franjo je bio najmlađe od šesnaestero djece carice Marije Terezije i cara Franje I.

Godine 1784. postao je nadbiskup i knez izbornik Kölna, te se preselio u glavni grad Bonn. Ostao je na toj poziciji do kraja života. Godine 1790, po smrti svoga brata, cara Josipa II, učestvovao je u izboru cara Svetog Rimskog Carstva, davši svoj glas svome bratu Leopoldu.

Bio je sponzor muzičara i igrao je važnu ulogu u ranoj karijeri Ludwiga van Beethovena, koji je radio kao muzičar na njegovom dvoru. Interesovao se za Beethovenov napredak. Dozvolio mu je da ode u Beč, ali se do kraja života nadao da će se vratiti u Bonn i nastaviti raditi za njega.

Vladavina Maksimilijana Franje nad nadbiskupijom i elektoratom je doživjeela katastrofu 1794. godine kada je francuska vojska pregazila Köln. Kada se Napoleonova vojska približila Bonnu, Maksimilijan Franjo je zauvijek napustio svoju teritoriju. Köln je 1801. godine, kada je izbornik Maksimilijan II Franjo umro u Beču, prepušten Francuskoj.