Maksimilijan Franjo Austrijski

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Maksimilijan II Franjo
Maximilian Franz Austria 1756 1801 portrait.jpg
Vladavina 17841801
Dinastija Habsburg-Lorena
Otac Franjo I, car Svetog Rimskog Carstva
Majka Marija Terezija Austrijska
Rođenje 8. decembar 1756
Beč, Austrija
Smrt 26. juli 1801
Beč, Austrija

Maxmilijan Franjo Austrijski (Maximilian Franz Xaver Joseph Johann Anton de Paula Wenzel; 8. decembar 1756 - 26. juli 1801) bio je, kao Maksimilijan II Franjo, nadbiskup Kölna i posljednji knez-izbornik Kölna.

Maksimilijan Franjo je bio najmlađe od šesnaestero djece carice Marije Terezije i cara Franje I.

Godine 1784. postao je nadbiskup i knez izbornik Kölna, te se preselio u glavni grad Bonn. Ostao je na toj poziciji do kraja života. Godine 1790, po smrti svoga brata, cara Josipa II, učestvovao je u izboru cara Svetog Rimskog Carstva, davši svoj glas svome bratu Leopoldu.

Bio je sponzor muzičara i igrao je važnu ulogu u ranoj karijeri Ludwiga van Beethovena, koji je radio kao muzičar na njegovom dvoru. Interesovao se za Beethovenov napredak. Dozvolio mu je da ode u Beč, ali se do kraja života nadao da će se vratiti u Bonn i nastaviti raditi za njega.

Vladavina Maksimilijana Franje nad nadbiskupijom i elektoratom je doživjeela katastrofu 1794. godine kada je francuska vojska pregazila Köln. Kada se Napoleonova vojska približila Bonnu, Maksimilijan Franjo je zauvijek napustio svoju teritoriju. Köln je 1801. godine, kada je izbornik Maksimilijan II Franjo umro u Beču, prepušten Francuskoj.