Mala Sundska ostrva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Karta Malih Sundskih ostrva
Satelitska snimka Malih Sundskih ostrva

Mala Sundska ostrva su grupa ostrva u indonezijskom arhipelagu. Zajedno s Velikim Sundskim ostrvima čine Sundska ostrva.

To je grupa od šest većih i velikog broja manjih i malenih ostrva istočno od Jave. Ukupna površina im je oko 87.700 km2, a broj stanovnika na njima je oko 12 miliona. Najveća ostrva su (od zapada prema istoku) Bali, Lombok, Sumbawa, Flores i Timor, a južno od Floresa je još Sumba.

Na istočnom dijelu Timora nalazi se samostalna država Istočni Timor kojoj pripada još i zapadnotimorska enklava Oecussi-Ambeno i mala ostrva Atauro i Jaco. Ostali dio ostrva pripada Indoneziji i dio je regije Nusa Tenggara, što na indonezijskom jeziku znači "jugoistočna ostrva", koja se dijeli na provincije Bali, Nusa Tenggara Barat i Nusa Renggara Timur.

Mala sundska ostrva su vulkanskog porijekla, pa su sva ostrva brdovita. Najviša tačka ove skupine je vrh Rindjani, 3.725 metara, na Lomboku. Glavne poljoprivredne kulture su riža i kafa. Od prirodnih bogatstava na ostrvima ima nafte, željeza, mangana i bakra.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]