Marija Ana Austrijska (holandska guvernerica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Marija Ana Austrijska
SupružnikKarlo Aleksandar Lotarinški
DinastijaHabsburg
OtacKarlo VI, car Svetog Rimskog Carstva
MajkaElizabeta Kristina od Braunschweig-Wolfenbüttela
Rođenje18. septembar 1718
Beč
Smrt16. decembar 1744
Brisel

Marija Ana Austrijska (puno ime: Marija Ana Eleonora Vilma Josipa; 18. septembar 1718 - 16. decembar 1744) je bila austrijska nadvojvotkinja i (brakom) lotarinška princeza koja je kratko služila kao guvernerica Holandije.

Naslijeđe[uredi | uredi izvor]

Rođena je u bečkoj palači Hofburg kao kćerka Karla VI, cara Svetog Rimskog Carstva, i Elizabete Kristine od Braunschweig-Wolfenbüttela. Bila je mlađa sestra Marije Terezije. Njihov otac im je omogućio nasljeđivanje austrijskog prijestolja i ostalih habsburških posjeda Pragmatičkom sankcijom iz 1713. godine, s tim da je Marija Terezija kao starija kćerka imala prednost nad Marijom Anom.

Brak[uredi | uredi izvor]

Otac ju je 1725. godine planirao udati za Filipa, sina španskog kralja Filipa V, ali ovi planovi su propali. Marija Ana se željela udati za lotarinškog princa Karla Aleksandra, čiji je brat Franjo Stjepan bio oženjen njenom sestrom. Car Karlo VI je želio osigurati bolji brak za svoju kćer, ali je umro 1740. prije nego što je uspio u tome. Marija Ana se udala za Karla Aleksandra 1744. godine s dozvolom svoje majke i sestre.

Guvernerica Holandije[uredi | uredi izvor]

Ubrzo po vjenčanju Marija Ana i njen suprug su poslani u Holandiju da upravljaju njome u ime njene sestre, budući da je guvernerica Marija Elizabeta, tetka Marije Terezije i Marije Ane, umrla 1741. godine i austrijski vladar nije imao predstavnika u Holandiji. Tri mjeseca po dolasku u Holandiju Karlo Aleksandar je otišao u rat protiv Pruske, te je trudna Marija Ana sama upravljala Holandijom. U oktobru 1744. godine rodila je mrtvorođenče. Nikada se nije oporavila od teškog porođaja. Umrla je dva mjeseca kasnije. Njen udovac je nastavio upravljati Holandijom i nikad se nije ponovno oženio.

Preci[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]