Marijan Badel

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)

Marjan Badel (Koprivnica 1920. - Gorica Svetojanska 1944.), učesnik Narodnooslobodilačke borbe, Narodni heroj Jugoslavije

Biografija[uredi | uredi izvor]

Marjan Badel je rođen 3. jula 1920. godine u bogatoj trgovačkoj porodici u Koprivnici. Za vrijeme školovanja na Trgovčkoj akademiji u Zagrebu priključuje se omladinskom komunističkom pokretu.

Na poziv KPJ organizira pripreme za podizanje ustanka u ljeto 1941. godine. Bio je veza boraca Zagrebačko-sesvetskog odreda i zagrebačke partijske organizacije. Često je odlazio u Zagreb izvršavajući razne partijske zadatke. Na tom poslu bio je nekoliko puta uhapšen. Uvijek ga je iz ustaškog zatvora spašavalo bogastvo njegove porodice koja je uspjela potkupiti ustaške oficire. U decembru 1941. godine odlazi na Hrvatsko primorje, a početkom 1942. je na Gorskom Kotaru u tamošnjem partizanskom odredu. Od novembra 1942. godine je borac 13. proleterske brigade "Rade Končar" u kojoj je u jednom od bataljona bio rukovodilac SKOJ-a. U komandi Žumberačko-pokupskog područja u 1943. godini Marjan Badel je najprije politički komesar Turopoljsko-posavskog odreda, a zatim i Operativnog štaba Žumberka i Pokuplja. Sa brigadom "Franjo Ogulinac Seljo" koja je osnovana u januaru 1944. Badel kao njen politički komesar učestvuje u napadima na neprijateljska uporišta Goli Breg, Brezovica i u području Plješevice. Poginuo je kod sela Sveta Jana (danas Gorica Svetojanska) 22. juna 1944. godine, a za Narodnog heroja Jugoslavije proglašen već 6. jula 1944. godine.

Porodica Marjana Badela, njegov otac i stric su u Sesvetama kraj Zagreba osnovali poznatu fabriku za proizvodnju alkoholnih pića Badel.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Narodni heroji Jugoslavije, Mladost, Bograd 1975.