Idi na sadržaj

Marijan Badel

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Marjan Badel (Koprivnica 1920. - Gorica Svetojanska 1944.), učesnik Narodnooslobodilačke borbe, Narodni heroj Jugoslavije

Biografija[uredi | uredi izvor]

Marjan Badel je rođen 3. jula 1920. godine u bogatoj trgovačkoj porodici u Koprivnici. Za vrijeme školovanja na Trgovčkoj akademiji u Zagrebu priključuje se omladinskom komunističkom pokretu.

Na poziv KPJ organizira pripreme za podizanje ustanka u ljeto 1941. godine. Bio je veza boraca Zagrebačko-sesvetskog odreda i zagrebačke partijske organizacije. Često je odlazio u Zagreb izvršavajući razne partijske zadatke. Na tom poslu bio je nekoliko puta uhapšen. Uvijek ga je iz ustaškog zatvora spašavalo bogastvo njegove porodice koja je uspjela potkupiti ustaške oficire. U decembru 1941. godine odlazi na Hrvatsko primorje, a početkom 1942. je na Gorskom Kotaru u tamošnjem partizanskom odredu. Od novembra 1942. godine je borac 13. proleterske brigade "Rade Končar" u kojoj je u jednom od bataljona bio rukovodilac SKOJ-a. U komandi Žumberačko-pokupskog područja u 1943. godini Marjan Badel je najprije politički komesar Turopoljsko-posavskog odreda, a zatim i Operativnog štaba Žumberka i Pokuplja. Sa brigadom "Franjo Ogulinac Seljo" koja je osnovana u januaru 1944. Badel kao njen politički komesar učestvuje u napadima na neprijateljska uporišta Goli Breg, Brezovica i u području Plješevice. Poginuo je kod sela Sveta Jana (danas Gorica Svetojanska) 22. juna 1944. godine, a za Narodnog heroja Jugoslavije proglašen već 6. jula 1944. godine.

Porodica Marjana Badela, njegov otac i stric su u Sesvetama kraj Zagreba osnovali poznatu fabriku za proizvodnju alkoholnih pića Badel.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Narodni heroji Jugoslavije, Mladost, Bograd 1975.