Masačusetski institut za tehnologiju

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Masačusetski institut za tehnologiju
Logo univerziteta
Motolatinski: Mens et Manus
Moto bos.Um i ruka
Osnovan1861
Vrstaprivatni univerzitet
ChancellorCynthia Barnhart
PredsjednikL. Rafael Reif
Akademsko osoblje1.030
Studenti11.301
Dodiplomci4.528
Diplomci6.510
LokacijaCambridge, Massachusetts, SAD
Kampusurbani, (68 ha)
Sportovi31 tim
UdruženjaAAU
AIU
Veb-sajt[1]

Masačusetski institut za tehnologiju (engleski: Massachusetts Institute of Technology, MIT) privatni je istraživački univerzitet lociran u Cambridge, Massachusetts, Sjedinjene Američke Države. MIT ima pet fakulteta i jedan koledž, sadržavajući ukupno 32 akademska odjela, sa strogim naglaskom na naučna i tehnološka istraživanja. MIT je jedan od dva privatna "land-grant" univerziteta [1]. On je također "sea-grant"[2] i "space-grant"[3] univerzitet.

William Barton Rogers je 1861. osnovao univerzitet kao odgovor na povećanu industrializaciju sjedinjenih Američkih Država. Univerzitet je prihvatio evropski model i naglašeno laboratorijsko učenje, od samog početka. Njegov trenutni kampus koji se prostire na 68,0 ha je otvoren 1916. i proteže se 1,6 km duž sjeverne obale rijeke Charles.

Istraživači sa MIT-a su bili uključeni u napore kod razvoja računara, radara i pasivnog vođenja u vezi sa odbrambenim istraživanjima tokom Drugog svjetskog rata, i Hladnog rata.

U proteklih 60 godina MIT-ove obrazovne discipline su se proširile izvan fizičkih nauka i inžinjerstva u polja kao što su biologija, kognitivne nauke, ekonomija, filozofija, lingvistika, političke nauke, i menadžment.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Država je davala grantove u vidu zemljišta, kao ispomoć u razvoju univerziteta
  2. ^ Uključen u istraživanja mora, okeana i Velikih jezera
  3. ^ Uključen u istraživanja svemira

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]