Massachusetts Institute of Technology

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
MIT pečat sa motom: Mens et Manus (Um i ruka)
Great Dome, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge MA.jpg

"Massachusetts Institute of Technology" (MIT) je privatni istraživački univerzitet lociran u Cambridge, Massachusetts, Sjedinjene Američke Države. MIT ima pet fakulteta i jedan koledž, sadržavajući ukupno 32 akademska odjela, sa strogim naglaskom na naučna i tehnološka istraživanja. MIT je jedan od dva privatna "land-grant" univerziteta [1]. On je također "sea-grant"[2] i "space-grant"[3] univerzitet.

William Barton Rogers je 1861. osnovao univerzitet kao odgovor na povećanu industrializaciju sjedinjenih Američkih Država. Univerzitet je prihvatio evropski model i naglašeno laboratorijsko učenje, od samog početka. Njegov trenutni kampus koji se prostire na 68,0 ha je otvoren 1916. i proteže se 1,6 km duž sjeverne obale rijeke Charles.

Istraživači sa MIT-a su bili uključeni u napore kod razvoja računara, radara i pasivnog vođenja u vezi sa odbrambenim istraživanjima tokom Drugog svjetskog rata, i Hladnog rata.

U proteklih 60 godina MIT-ove obrazovne discipline su se proširile izvan fizičkih nauka i inžinjerstva u polja kao što su biologija, kognitivne nauke, ekonomija, filozofija, lingvistika, političke nauke, i menadžment.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Država je davala grantove u vidu zemljišta, kao ispomoć u razvoju univerziteta
  2. ^ Uključen u istraživanja mora, okeana i Velikih jezera
  3. ^ Uključen u istraživanja svemira

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: