Maverick (serija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Maverick je američka humoristična western TV-serija koju je stvorio Roy Huggins i koja se originalno prikazivala na programu ABC-a od 1957. do 1962. Glavni glumci su bili James Garner, Jack Kelly, Roger Moore i Robert Colbert, nastupajući kao četvorica profesionalnih igrača pokera po imenu Maverick (Bret, Bart, Beau i Brent). Moore i Colbert su naknadno postali članovima glumačke postave, iako nikada u seriji nije bilo više od dva Mavericka.

Huggins je kao glavni lik zamislio Breta Mavericka, koji se trebao razlikovati od dotadašnjih western-junaka kako time što je za život zarađivao kao kockar i varalica, tako i time što je nosio crni šešir i odjeću, po western-konvencijama predviđenim za negativce. Bret je također stalno nastojao izbjeći situacije u kojim bi mu se život našao u opasnosti, a kada bi se u njima našao na to se stalno žalio, iako bi na kraju svake epizode pokazao da je hrabar i spretan s pištoljem kao i svaki drugi western-junak.

Breta Mavericka je tumačio James Garner, koji je već nakon nekoliko epizoda postao velika zvijezda. Međutim, na početku prve sezone se ispostavilo kako studio jednostavno nije u stanju snimati epizode predviđenim tempom, na što su producenti došli na originalnu ideju. U seriju su uveli lik Bretovog brata Barta, koga je tumačio Jack Kelly, a koji je gotovo po svemu bio istovjetan Bretu, čime je omogućeno da se likovi, glumci i ekipe rotiraju.

Ovakav je aranžman potrajao tri godine, sve dok Garner, nezadovoljan kvalitetom scenarija, nije napustio seriju. Kao zamjena je došao Roger Moore, tumačeći lik Bretovog rođaka Beaua, koji je dugo vremena proveo u Engleskoj - a što je trebalo biti objašnjenje za Mooreov engleski naglasak. I Moore je, isto kao Garner, zbog loše kvalitete scenarija napustio seriju, te je kao zamjena, odnosno treći brat Maverick, došao Robert Colbert. Nakon još jedne sezone je zbog loše gledanosti obustavljeno snimanje serije.

Nastavci i remakeovi[uredi | uredi izvor]

Nostalgija za ugašenom serijom je godine 1978. dovela do snimanja TV-filma The New Maverick, koji je predstavljao njen prvi nastavak, odnosno pilot za TV-seriju Young Maverick, čiji je glavni junak Baeuov sin Frank Maverick. Ona je ugašena nakon nekoliko epizoda. Godine 1981. je snimljen još jedan TV-film Bret Maverick: The Lazy Ace, koji je poslužio kao pilot za novu seriju Bret Maverick, ugašenu nakon jedne sezone.

Godine 1991. Bart Maverick se u tumačenju Jacka Kellyja pojavio kao jedan od junaka The Gambler Returns: The Luck of the Draw, TV-filma koji je okupio likove odnosno glumce nekada najpopularnijih western-serija.

Godine 1994. je snimljen igrani film gdje je ulogu Breta Mavericka tumačio Mel Gibson, a gdje se James Garner pojavljuje u ulozi njegovog oca.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]