Međunarodne organizacije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Međunarodne organizacije su stabilan skup normi i pravila namijenjenih da upravljaju ponašanjem država i drugih aktera u međunarodnom sistemu.[1][2] Organizacije mogu biti osnovane ugovorom ili biti instrumenti regulisani međunarodnim pravom i posjedovati svoj pravni subjektivitet, kao što su Ujedinjene nacije, Svjetska zdravstvena organizacija i NATO.[3][4] Međunarodne organizacije se sastoje prvenstveno od država članica, ali mogu uključivati i druge subjekte, kao što su druge međunarodne organizacije.

Neke od značajnijih međunarodnih organizacija su: Ujedinjene nacije (UN), Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), Banka za međunarodna poravnanja (BIS), Vijeće Evrope (COE), Međunarodna organizaciju rada (ILO) i Međunarodna organizaciju kriminalne policije (INTERPOL).[5]

Historija[uredi | uredi izvor]

Prva i najstarija međunarodna organizacija bila je Međunarodna unija za telekomunikacije (osnovana 1865.). Prva opća međunarodna organizacija, koja se bavila raznim pitanjima, bila je Liga naroda. Ujedinjene nacije su slijedile ovaj model nakon Drugog svjetskog rata.

Uloga međunarodnih organizacija[uredi | uredi izvor]

Uloga međunarodnih organizacija pomaže u postavljanju međunarodne agende, posredujući u političkom pregovaranju. Također, obezbjeđuju mjesto za političke inicijative i djeluju kao katalizator za formiranje koalicije. One olakšavaju saradnju i koordinaciju među zemljama članicama. Osim toga, promovišu globalne inicijative usmjerene na smanjenje nejednakosti.

Regionalne organizacije[uredi | uredi izvor]

Međunarodne organizacije obično u svom članstvu imaju države iz cijelog svijeta, međutim u nekim slučajevima organizacije imaju geografska ograničenja, kao što su Evropska unija, Afrička unija i NATO.

Bečki kongres je 1815. godine osnovao najstariju regionalnu organizaciju - Centralnu komisiju za plovidbu Rajnom.

Agencije Ujedinjenih nacija[uredi | uredi izvor]

Ujedinjene nacije organiziraju svoj rad u agencije, kao što je Agencija za humanitarnu pomoć Ujedinjenih nacija, koja se općenito smatra međunarodnom organizacijom sama po sebi.

Osim toga, Ujedinjeni narodi imaju specijalizirane agencije koje su organizacije unutar sistema Ujedinjenih naroda, koje imaju svoje države članice i njima upravljaju nezavisno. Primjeri uključuju međunarodne organizacije koje su prethodile UN-u, kao što su Međunarodna unija za telekomunikacije i Svjetski poštanski savez, kao i organizacije koje su nastale nakon UN-a kao što je Svjetska zdravstvena organizacija.

Međunarodne nevladine organizacije[uredi | uredi izvor]

Međunarodne organizacije se ponekad nazivaju međuvladinim organizacijama, kako bi se razjasnila razlika od međunarodnih nevladinih organizacija (NVO). To uključuje međunarodne neprofitne organizacije kao što su Svjetska organizacija izviđačkog pokreta, Međunarodni komitet Crvenog križa i Ljekari bez granica, kao i lobističke grupe koje zastupaju interese multinacionalnih korporacija.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Simmons, Beth; Martin, Lisa (2002). International Organizations and Institutions. Handbook of International Relations. Thousand. Thousand Oaks, CA: Sage Publications. str. 94.CS1 održavanje: datum i godina (link)
  2. ^ Duffield, John (2007). "What Are International Institutions?". International Studies Review. 9 (1): 1–22. doi:10.1111/j.1468-2486.2007.00643.x. ISSN 1521-9488.
  3. ^ "Articles on the Responsibility of International Organisations". legal.un.org. Pristupljeno 21. 8. 2019.
  4. ^ Bouwhuis, Stephen (1. 1. 2012). "The International Law Commission's Definition of International Organizations". International Organizations Law Review (jezik: engleski). 9 (2): 451–465. doi:10.1163/15723747-00902004. ISSN 1572-3747.
  5. ^ "Intergovernmental organizations having received a standing invitation to participate as observers in the sessions and the work of the General Assembly and maintaining permanent offices at Headquarters." United Nations Department of Public Information, United Nations Secretariat.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]