Međunarodni aerodrom Banja Luka

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Međunarodni aerodrom Banja Luka
Међународни аеродром Бања Лука
Blairport.jpg
IATA: BNX – ICAO: LQBK
 
Vrsta aerodroma Javni
Vlasnik/Operator Aerodromi Republike Srpske
Lokacija Banja Luka, BiH
Nadmorska visina 122 m
400 ft
Koordinate 44°56′29″N, 17°17′51″E
Uzletno-sletne staze
Smjer
Dužina
ft m
Površina
17/35
8.202 2.500
Asfalt

Međunarodni aerodrom Banja Luka (IATA: BNXICAO: LQBK) (ćirilica: Међународни аеродром Бања Лука), poznat i kao Aerodrom Mahovljani, po obližnjem istoimenom selu, je aerodrom koji se nalazi 23 km (14,3 milje) od grada Banja Luke, administrativnog sjedišta Republike Srpske i drugog po veličini grad u Bosni i Hercegovini. Aerodrom je primio 17.622 putnika 2006. godine, što za 16% manje nego je bilo 2005. godine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Izgradnja Međunarodnog aerodroma Banja Luka počela je 1976. godine. U skladu sa razvojnim planovima, izgrađeni kapaciteti čini su BNX aerodromom sekundarne važnosti, ograničenog na domaći saobraćaj na teritoriji SFRJ.

Nakon političkog i teritorijalnog raspada Jugoslavije, i nakon rata u Bosni i Hercegovini, koji je završen potpisivanjem Daytonskog sporazuma, formiran je entitet Republika Srpska unutar Bosne i Hercegovine sa Banja Lukom kao glavnim gradom. Ova činjeica dala je Aerodromu Banja Luka novi značaj i potpuno drugu ulogu. Međunarodni aerodrom Banja Luka je otvoren za civilni zračni saobraćaj dana 18. novembra 1997. godine.

Od 1999. do 2003. godine, aerodrom je služio kao glavno čvorište kompanije Air Srpska, koja je bila službeni aero-prevoznik u Republici Srpskoj. Kompaniju su osnovali Jat Airways i Vlada Republike Srpske. Kompanija je prestala sa radom 2003. godine zbog velikih dugovanja i povlačenja kompanije Jat Airlines iz partnerstva. Postoje planovi za otvaranje nove kompanije, Sky Srpska, koja bi bila bazirana na Aerodromu Banja Luka.

Aerodrom je izgrađen u područiju općina Laktaši i Gradiška, u širokoj dolini Vrbasa, šireći se sve do Lijevče polja. Povezan je sa glavnim putem između Banja Luke i Gradiške, a biće povezan i sa novim autoputem između istih mijesta, koji će biti završen za nekoliko godina.

Letovi[uredi | uredi izvor]

Tokom godina, aerodrom je imao letove koji su povezivali Banja Luku sa Beogradom, Zürichom, Bečom i Tivatom, većinom zahvaljujući kompaniji Air Srpska, čija je baza bila na tom aerodromu.

Danas je ovaj aerodrom fokusni grad kompanije B&H Airlines, koja nudi direktne letove do Sarajeva i Züricha, zajedno sa čarter letovima do Antalije tokom ljeta.

Aerodrom postaje sve interesantniji za strane kompanije, kao što su Ryanair, easyJet, Wizz Air i Austrian Airlines. Od 9. novembra 2007. godine, srbijanska kompanija Jat Airways nastavila je svoje letove između Beograda i Banja Luke nakon pauze od dvije godine.

Kompanije i letovi[uredi | uredi izvor]

Uprava aerodroma[uredi | uredi izvor]

  • Operator: Aerodromi Republike Srpske
  • Adresa: Kralja Petra I Karadjordjevića 111, 78000 Banja Luka, RS, BiH
  • Telefonski brojevi: +387 51 305 897, +387 51 535 210
  • Fax brojevi: + 387 51 305 913, +387 51 535 247
  • Email: info@banjaluka-airport.com
  • Web stranica: http://www.banjaluka-airport.com/

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]