Idi na sadržaj

Medievalist

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Medievalist je stručnjak za proučavanje srednjovjekovnog razdoblja iz oblasti historije, književnosti, filozofije i drugih naučnih oblasti.

Naziv potječe od pojma srednji vijek izraženog novolatinskim jezikom Medium aevum. To je razdoblje u historijskom razvoju koje obuhvata period od 5. do 15. stoljeća i uvedeno je radi lakšeg sagledavanja i proučavanja historije ljudskog razvoja. Izvedeno medievalan i medievalno kao pridjevi i prilozi označavaju srednjovjekovan i srednjovjekovno, poput medievalna Bosna – srednjovjekovna Bosna. Medievalistika se bavi proučavanjem srednjega vijeka. Pretpostavke za kvalitetna medievalna proučavanja u Bosni i Hercegovini podrazumijevaju poznavanje srednjovjekovnih pisama i jezika (glagoljice, ćirilice i latinice, te staroslavenskog, bosanskog, latinskog i grčkog jezika), materijalne kulture (arheologija i historija umjetnosti), usmene predaje (etnologija), filozofije, religije i drugih naučnih disciplina.

Za historičare medievaliste presudne su pomoćne historijske nauke (paleografija, epigrafika, diplomatika, hronologija, heraldika, numizmatika, sfragistika, egdotika i dr.).

Literatura

[uredi | uredi izvor]