Melika Salihbeg Bosnawi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Melika Salihbeg Bosnawi (rođ. Salihbegović)
Rođenje10. januara 1945
Sarajevo
Smrt18. august 2017(2017-08-18) (72 godine)
Sarajevo
Zanimanjeknjiževnica
ObrazovanjeUniverzitet u Zagrebu (Fakultet političkih nauka) Univerzitet u Sarajevu (Filozofski fakultet)
Žanrpoezija, proza, drama
Suprug(a)Ivo Knežević
DjecaAmir Knežević
Veb-sajt: bosnawi.ba

Melika Salihbeg Bosnawi (rođena Salihbegović, Sarajevo, 10. januara 1945, - Sarajevo, 18. augusta 2017.) je bosanskohercegovačka književnica i intelektualka. [1].

Biografija[uredi | uredi izvor]

Osnovnu školu i Prvu Klasičnu gimnaziju završava u rodnom gradu, a na Univerzitetu u Zagrebu studira na Fakultetu političkih nauka, jedno vrijeme paralelno prateći studij Filozofije i Komparativne književnosti (u kojem dodatnom formalnom studijskom angažmanu je prekida velika povreda - ozbiljan prijelom kičme, i dugotrajno liječenje). Post-diplomski studij iz Suvremene filozofije, koji upisuje na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, nastavlja slobodnim istraživanjem, kao stipendista Francuske vlade, na fakultetima Université Paris-X, Nanterre i Collège de France, Quartier Latin, Paris. Jednogodišnju stipendiju posvećuje radu na magistarskoj tezi pod naslovom "Ontologija moderne umjetnosti", kao i upoznavanju sa fascinantnim djelom Gastona Bechelarda. [2].

Sarajevski proces[uredi | uredi izvor]

U martu 1983. biva uhapšena u montiranom sarajevskom procesu - grupi muslimanskih intelektualaca 1983. godine[3]. Melika kao zatvorenik komunističkog političkog režima nije amnestirana a na uvjetnu slobodu je puštena nakon 73 dana štrajka glađu. Njena politička sudbina obilježava i sudbinu njenih članova porodice, hapšenjem njenog tada maloljetnog sina Amira Kneževića (sin iz braka sa nekadašnjim ministrom informacija RBiH, Ivanom Ivom Kneževićem), i njenog brata, Jakuba Salihbegovića, koji umire kao šehid u Ratu u Bosni i Hercegovini. Dva puta se našla na spisku i u publikacijama Amnesty International-a kao "prisoner of conscience" / "zatvorenik savjesti"; bila zaštićena, za vrijeme boravka u Londonu, od strane Medical Foundation for the Care of Victims of Torture; i uvrštena u tadašnje akcije međunarodne književničke organizacije PEN[4].


Nagrade i priznanja[uredi | uredi izvor]

  • 1975. ex-Yu nagrada za tv. experiment, za djelo "Sedmi padež ili pouka iz gramatike" (pod imenom Melika Salihbegović)
  • 1982. ex-Yu nagrada za djelo "Dvorac od biljura" (pod imenom Melika Salihbegović)

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

Poezija[uredi | uredi izvor]

Proza / Drama[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Preminula bh. intelektualka i književnica Melika Salihbeg Bosnawi".
  2. ^ "Biografija / Lična karta Melika Salihbeg Bosnawi".
  3. ^ "Abdulah Sidran: In Memoriam Melika Salihbeg Bosnawi (1945–2017)".
  4. ^ "Biografija Melike Salihbeg Bosnawi".

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]