Univerzitet u Zagrebu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Univerzitet u Zagrebu
Sveučilište u Zagrebu
latinski: Universitas Studiorum Zagrabiensis
Osnovan23. septembar 1669.
VrstaJavni
Izdaci328,5 miliona HRK
RektorDamir Boras
Akademsko osoblje7.963 (2012)[1]
Studenti72.480 (2015)[2]
Diplomci7243 (2007)
Doktoranti842 (2007)
LokacijaZagreb, Hrvatska
KampusGradski, centralni
Boje 
UdruženjaAsocijacija univerziteta Evrope
Veb-sajtwww.unizg.hr/homepage/

Univerzitet u Zagrebu (hrvatski: Sveučilište u Zagrebu) je najstariji univerzitet s neprekidnim radom u Hrvatskoj i među najstarijim je u Evropi. Njegova historija počinje 23. septembra 1669. godine kada su diplomom rimskog cara i ugarsko-hrvatskog kralja Leopolda I priznati status i povlastice univerzitetske ustanove tadašnjoj isusovačkoj Akademiji u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu.

Od 1692. godine "Filozofski studij u Zagrebu" počinje i formalno-pravno djelovati kao Neoacademia Zagrabiensis, javnopravna visokoškolska ustanova. Akademija ostaje u rukama isusovaca više od jednog vijeka, do godine 1773., kada papa Klement XIV raspušta taj red. Godine 1776. carica i kraljica Marija Terezija dekretom osniva "Kraljevsku akademiju nauka" (Regia scientiarum academia) s tri studija ili fakulteta: Filozofskim, Bogoslovnim i Pravnim.

Iako su se organizacijski oblici mijenjali, do godine 1874. ona ostaje najvišom školskom ustanovom u Hrvatskoj i Slavoniji, ustanovom koja je obrazovala većinu hrvatske inteligencije. Na poticaj velikog mecene hrvatske prosvjete, kulture i umjetnosti biskupa Josipa Juraja Strossmayera Hrvatski sabor je godine 1861. donio zakonsku osnovu o "Univerzitetu u Zagrebu".

U vrijeme svog boravka u Zagrebu 1869. godine car Franjo Josip I potpisao je zakonski član koji 5. januara 1874. godine dobija vladarevu sankciju. Na osnovu toga je 19. oktobra 1874. godine svečano otvoren moderni univerzitet u Zagrebu. U njegovom sastavu su tada djelovala četiri fakulteta: Pravni, Bogoslovni, Filozofski i Medicinski.

Prva dva su već bila organizirana: Pravni u okviru bivše Pravoslovne akademije, a Bogoslovni u okviru sjemeništa. Filozofski fakultet započeo je svoj rad akademske godine 1874/1875. U njegovom sastavu je u početku djelovalo šest katedri (za filozofiju, opću historiju, hrvatsku historiju, slavensku filologiju, klasičnu filologiju latinsku i klasičnu filologiju grčku), bilo je zaposleno šest profesora, a upisano 26 studenata. Iz katedri su se postupno razvijali odjeli, odnosno odsjeci kao složenije naučno-nastavne jedinice s više katedara.

Univerzitet u Zagrebu danas čine 29 fakulteta, tri akademije i jedan univerzitetski centar.

Zgrada Fakulteta saobraćajnih nauka u zagrebačkom kvartu Borongaj

Fakulteti[uredi | uredi izvor]

Ulaz u Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet
Svečana dodjela univerzitetskih diploma

Akademija[uredi | uredi izvor]

Univerzitetski centar[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.unizg.hr/fileadmin/rektorat/Studiji_studiranje/Studiji/Kvaliteta/Upravljanje_kvalitetom/Samoanliza_i_dokumentacija_za_vanjsku_neovisnu_prosudbu.pdf
  2. ^ http://www.unizg.hr/homepage/