Papa Klement XIV

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Papa Klement XIV
Clemens XIV.PNG
Papa Klement XIV
Pontifikat od 1769.
Pontifikat do 1774.
Prethodnik Papa Klement XIII
Naslijednik Papa Pio VI
Rodno ime Giovanni (Gian) Vincenzo Antonio Ganganelli
Datum rođenja 31. oktobar 1705.
Mjesto rođenja Santarcangelo di Romagna
Datum smrti 22. septembar 1774.
Mjesto smrti Rim
Nacionalnost Italija
Ostale pape sa imenom Klement

Klement XIV, rođen kao Giovanni (Gian) Vincenzo Antonio Ganganelli (* 31. oktobar 1705. u Santarcangelo di Romagna kod Riminija; † 22. septembar 1774. u Rimu), je bio Papa od 1769. do 1774.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Gaganelli je rođen 31. oktobra 1705. kao sin općinskog ljekara u Sant'Arcangelu. Školovanje u Verucchio i kasnije u Riminiju mu je financirao milanski grof Bernaldi. Zadivljen načinom života Franjevaca, Gaganelli se zaređuje 15. maja 1723 u Mondainu te, zbog uspomene na svog oca, uzima redovničko ime Lorenzo. Između 1724. i 1728. živi u nekoliko redovničkih manastira i ustanova na području Pesaroa, Recanatia i Fanoa, gdje studira teologiju. Studij (od 1728. do 1731.) nastavlja u rimskom koledžu Santa Bonaventura pod vodstvom Antonija Luccija, kasnije biskupa u Bovinu. U nastavku predaje teologiju i filozofiju u Ascoliu, Bolonji i Milanu. Godine 1740. se vraća na Santa Bonaventura kao upravnik i živi u samostanu SS. Apostoli.

Grb Klementa XIV

Dobri kontakti koje je imao u Kuriji, pogotovo sa kardinalom Andrea Negroni jednim od najbližih saradnika Pape Benedikta XIV, mu dopuštaju ulazak u viša tijela Vatikana i funkciju savjetnika Svetog Oficijuma (današnje kongregacije za religiozno obrazovanje).

Ganganelli je vrijedio kao dobar, savjestan i iskren savjetnik inkvizicije. 24. septembra 1759. je postao kardinal te kao titularnu crkvu dobija San Lorenzo u Penispema koja je kasnije zamjenjena s crkvom SS.Apostoli.

Pontifikat[uredi | uredi izvor]

Poslije tromjesečne konklave, održane poslije smrti Klementa XIII, na scenu stupaju dvije suprostavljene strane: na jednoj strani kardinalski kolegijum i Portugal, Španija i Francuska, a na drugoj skupina Zelantia, protivnika borbonskih kruna. Poslije 185. izbornog kruga, kardinali biraju Gaganellija za novog Papu. 4. juna 1769. Gabanelli dolazi na prijestolje crkve.

Kao pripadnik franjevačkog reda i dolaskom iz jedne građanske porodice, Klement XIV prekida dugu tradiciju Papi iz uglednih italijanskih plemićkih porodica.

Smrt[uredi | uredi izvor]

Klement XIV umire 24. septembra 1774. godine u Rimu. Po nekim historičarima je ubijen od strane jezuitskih redovnika (kao osveta za zabranu reda), dok po drugima umire prirodnom smrću. Komisija koja je sastavljena od ljekara na internacionalnom nivou, vrši obdukciju, ali ne pronalazi tragove otrova kao što se pretpostavljalo.