Papa Aleksandar VI

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Papa

Aleksandar VI
Pontifikat od11. august 1492.
Pontifikat do18. august 1503.
PrethodnikInocent VIII
NasljednikPio III
Lični podaci
RođenjeRodrigo Llançol de Borgia
1. januar 1431.
Xàtiva, Španija
Smrt18. august 1503.
Rim, Italija

Papa Aleksandar VI, rođen kao Rodrigo Llançol de Borgia (1 januar 1431 – 18. decembar 1503), bio je rimski papa od 11. augusta 1492. do svoje smrti. On je jedan od najkontroverznijih renesansnih papa, zbog toga što je priznao očinstvo nad djecom svojih ljubavnica. Stoga, njegovo špansko prezima Borgia postaje sinonim za libertinizam i nepotizam koji se tradicionalno smatra karakterom njegovog pontifikata. Međutim, dva Aleksandrova nasljednika, Siksto V i Urban VIII, opisuju ga kao jednog od najistaknutijih papa još od vremena svetog Petra.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Mladost i uspon[uredi | uredi izvor]

Rodrigo Llançol je rođen 1. januara 1431. godine u gradiću Xativa blizu Valencije u tadašnjem Aragonu. Rođen je u aristokratskoj i utjecajnoj aragonskoj porodici kao dijete Jofre Llançola y Escriva i njegove supruge Isabele de Borgia y Cavanilles. Nakon smrti oca, usvojio ga je majčin brat Alfonso de Borgia, kasniji papa Kalist III. Sa njim je preselio u Italiju i uzeo njegovo prezime Borgia.

Rodrigo Borgia je studirao pravo u Bologni, gdje je i diplomirao. Nakon izbora njegovog ujak za papu Kalista III, on je zaređen za đakona i postavljen za kardinala 1456. godine sa samo dvadeset pet godina. Sljedeće godine izabran je za prorektora Svete Rimske crkve. Papa Pio II ga je 1458. godine postavio za biskupa Valencije. Valencijska biskupija je 1492. godine postala nadbiskupija, tako da je Borgia postao formalno nadbiskup Valencije. Kao prorektor Svete Rimske crkve Rodrigo Borgia je služio pet papa: Kalista III, Pija II, Pavla II, Siksta IV i Inocenta VIII. Za to vrijeme je stekao veliko iskustvo u administrativnim poslovima crkve, veliki utjecaj i ogromno bogatstvo.

Ambiciozan i častohlepan bogataš (vinogradar) shvatio je moć crkve i kupio oba crkvena naslova: kardinal i papa. Od papinstva napravio unosan posao za sebe i porodicu. Njegovo ime je zauvijek zapamćeno kao ime razvratnika i čovjeka koji se od ničega ne suspreže - prava suprotnost od onoga što bi njegov položaj trebao manifestirati.

Imao je devetero djece. Sin Cesare je bio sličnog mentalnog sastava i bio je nesmiljeni vojskovođa, a kćerka Lukrecija je bila njegova marioneta (navodno ju je i obljubio) i moneta za kupovinu uticaja i položaja (triput ju je udavao). [1]


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Dieter Wunderlich, Rodrigo Borga - Biografija sa stranice autora učitano 3.5.2014 (de)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]