Papa Urban II

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Urban II
BlUrban II.png
Pontifikat od 12. mart 1088.
Pontifikat do 29. juli 1099.
Prethodnik Papa Viktor III
Naslijednik Papa Paskal II
Rodno ime Eudes de Lagery
Datum rođenja 1042.
Mjesto rođenja Lagery, Francuska
Datum smrti 29. juli 1099.
Mjesto smrti Rim, Italija
Ostale pape sa imenom Urban

Urban II (1042. - 29. jula 1099.), rođen kao Eudes de Lagery bio je papa od 12. marta 1088. do 29. jula 1099.. U historiji je ostao upamćen kao pokretač Prvog križarskog rata (1095-99) i reformator Rimske kurije koju je ustrojio poput vladarskog dvora, kako bi olakšao vođenje Crkve.

Rodio se u Lageryu (Francuska) u plemićkoj porodici, te je bio crkveno obrazovan. Godine 1078, papa Grgur VII pozvao ga je u Italiju i zaredio za kardinala.

Bio je jedan od onih koji su najžešće i najaktivnije podržavali reforme pape Grgura VII, posebno kao papin izaslanik u Njemačkoj 1084, a od strane Grgura VII bio je označen i kao jedan od njegovih mogućih nasljednika.

Međutim, poslije smrti Grgura VII za njegovog nasljednika izabran je Desiderije, gvardijan samostana Monte Cassino, koji će postati papa Viktor III (1086-87). Nakon njegove kratke vladavine u martu 1088. za papu je aklamacijom izabran Eudes de Lagery koji uzima papinsko ime Urban II. Kao papa nastavio je politiku Grgura VII provodeći je odlučno, ali i pokazujući veliku fleksibilnost i diplomatsku profinjenost.

Papa Urban II beatificiran je 1881. godine, a njegov blagdan slavi se 29. jula.