Papa Klement II

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Papa

Papa Klement II
ClemensII.jpg
Papa Klement II
Pontifikat od24. decembra 1046.
Pontifikat do9. oktobra 1047.
PrethodnikGrgur VI
NasljednikBenedikt IX
Lični podaci
RođenjeSuidger, Grof od Morslebena i Hornburga
1005.
Hornburg
Smrt9. oktobra 1047.
Rim
SahranjenKatedrala u Bambergu
NacionalnostNjemačka
PrebivališteRim
RoditeljiKonrad od Morslebena i Hornburga i Amulrada

Klement II, rođen kao Suidger, Grof od Morslebena i Hornburga, (* 1005. u Hornburg, Donja Saksonija; † 9. oktobar 1047. u samostanu Sv. Tommaso na Aposeli kod Pesaroa) je bio Papa od 1046 do 1047.

Porijeklo[uredi | uredi izvor]

Suidger je bio sin Grofa Konrad od Morslebena i Hornburga i Amulrade, Kćerke Grofa Erpo od Padberga, i poticao je time iz jedne saksonske plemićke porodice. Njegova majka Amulrada je bila sestra nadbiskupa Magdeburškog Waltarda.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

O njegovom teološkom obrazovanju nije poznato ništa. Suidger postaje 1032. katedralni novak u samostanu u Halberstadtu. 1032. postaje kaplan nadbiskupa Hermana od Homburga-Bremena. Godine 1035. Suidger postaje dvorski kaplan u nadbiskupiji Hamburg-Bremen.

Vrijeme Biskupije[uredi | uredi izvor]

Njegovi plemićki korijeni i njegov položaj u nadbiskupiji Homburg-Bremen su pomogli u usponu. dolazi do prijema u dvorsku kapelu (kraljevska kapela). Kralj Henrik III CSRC ga imenuje 1040. za biskupa u Bambergu. 28. decembra 1040. je od metropolita u Meinzu (Bardo) je svečano utdignut u biskupa. Između redova gledaoca se nalazio i sam kralj. 1045. Suidiger osniva samostan Sv. Tereze.

Pontifikat[uredi | uredi izvor]

Kralj Henrik III 1046. sklonja sa vlasti tri istovremeno vladajuće Pape: Gregora VI, Benedikta IX i Silvestra III i proglašava Suidigera papom. Biskup Suidiger je 24. decembra 1046. za vrijeme zasjedavajuće sinode proglašen papom u katedrali Sv.Petra. Na Božić iste godine on okrunjava Henrika III kao Cara svetog rimskog Carstva. Kao prvi papa u historiji on ostaje i dalje biskup u Bambergu.

Pokop Klementa II[uredi | uredi izvor]

Papin grob

Klement II umire 9. oktobra u samostanu Sv. Tomasa na Aposeli kod grada Pesaro. Po njegovoj želji je ukopan u njegovoj biskupiji u katedrali u Bambergu. Njegov grob je jedini grob jednog pape sjeverno od Alpa.