Papa Klement II

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Papa

Papa Klement II
Papa Klement II
Pontifikat od24. decembra 1046.
Pontifikat do9. oktobra 1047.
PrethodnikGrgur VI
NasljednikBenedikt IX
Lični podaci
RođenjeSuidger, Grof od Morslebena i Hornburga
1005.
Hornburg
Smrt9. oktobra 1047.
Rim
SahranjenKatedrala u Bambergu
NacionalnostNjemačka
PrebivališteRim
RoditeljiKonrad od Morslebena i Hornburga i Amulrada

Klement II, rođen kao Suidger, Grof od Morslebena i Hornburga, (* 1005. u Hornburg, Donja Saksonija; † 9. oktobar 1047. u samostanu Sv. Tommaso na Aposeli kod Pesaroa) je bio Papa od 1046 do 1047.

Porijeklo[uredi | uredi izvor]

Suidger je bio sin Grofa Konrad od Morslebena i Hornburga i Amulrade, Kćerke Grofa Erpo od Padberga, i poticao je time iz jedne saksonske plemićke porodice. Njegova majka Amulrada je bila sestra nadbiskupa Magdeburškog Waltarda.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

O njegovom teološkom obrazovanju nije poznato ništa. Suidger postaje 1032. katedralni novak u samostanu u Halberstadtu. 1032. postaje kaplan nadbiskupa Hermana od Homburga-Bremena. Godine 1035. Suidger postaje dvorski kaplan u nadbiskupiji Hamburg-Bremen.

Vrijeme Biskupije[uredi | uredi izvor]

Njegovi plemićki korijeni i njegov položaj u nadbiskupiji Homburg-Bremen su pomogli u usponu. dolazi do prijema u dvorsku kapelu (kraljevska kapela). Kralj Henrik III CSRC ga imenuje 1040. za biskupa u Bambergu. 28. decembra 1040. je od metropolita u Meinzu (Bardo) je svečano utdignut u biskupa. Između redova gledaoca se nalazio i sam kralj. 1045. Suidiger osniva samostan Sv. Tereze.

Pontifikat[uredi | uredi izvor]

Kralj Henrik III 1046. sklonja sa vlasti tri istovremeno vladajuće Pape: Gregora VI, Benedikta IX i Silvestra III i proglašava Suidigera papom. Biskup Suidiger je 24. decembra 1046. za vrijeme zasjedavajuće sinode proglašen papom u katedrali Sv.Petra. Na Božić iste godine on okrunjava Henrika III kao Cara svetog rimskog Carstva. Kao prvi papa u historiji on ostaje i dalje biskup u Bambergu.

Pokop Klementa II[uredi | uredi izvor]

Papin grob

Klement II umire 9. oktobra u samostanu Sv. Tomasa na Aposeli kod grada Pesaro. Po njegovoj želji je ukopan u njegovoj biskupiji u katedrali u Bambergu. Njegov grob je jedini grob jednog pape sjeverno od Alpa.