Papa Pio V

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Papa

Papa Pio V
Papa Pio V.PNG
Papa Pio V
Pontifikat od 7. januar 1566.
Pontifikat do 1. maj 1572.
Prethodnik Papa Pio IV
Nasljednik Papa Grgur XIII
Lični podaci
Rođenje Antonio Ghislieri
17. januar 1504.
Bosco
Smrt 1. maj 1572.
Rim
Nacionalnost Italija

Sveti Pio V (17. januar 1504 - 1. maj 1572), rođen kao Antonio Ghislieri, bio je papa, poglavar Rimokatoličke Crkve, od 1566. do 1572. godine.

U mladosti je bio pripadnik dominikanskog reda i predsjedavao je nekolicinom manastira odjednom. Podržavao je inkviziciju i njome se borio protiv modernizacije Crkve. Papa Pavao IV ga je stoga stavio na počasnu funkciju vrhovnog inkvizitora. Međutim, kako nije bio u dobrom odnosu sa papom Piom IV, ta počast mu je bila oduzeta.

Dana 7. januara 1566. godine, nakon smrti Pija IV, izabran je za novog papu. Krunisan je deset dana poslije, na svoj rođendan. Za razliku od ostalih papa koji su dotada nosili crvenu odjeću poput biskupa, Pio V je odabrao nastaviti nositi bijelu odjeću na koju je navikao kao dominikanac. Sve pape nakon njega nastavile su nositi bijelo.

Uvidio je da se autoritet pape u Katoličkoj Crkvi počeo rušiti, te je bio odlučan spriječiti to. Iskoristio je priliku da u Francuskoj, gdje je njegov utjecaj bio najjači, suzbije utjecaj protestanata Hugenota. Odbijao je svaki kompromis sa protestantskim plemićima. Protestantske monarhe je gledao kao neprijatelje. Elizabetu I Englesku je proglasio heretikom zbog njenog opredjeljenja za protestantizam; time je sve katolike u faktički Engleskoj oslobodio pokoravanja protestantskoj kraljici, ali ih je zapravo od vjerskih disidenata pretvorila u državne neprijatelje, te je osnažena privrženost Engleza Crkvi Engleskoj.

Papa Pio V umro je 1. maja 1572. godine. Proglašen je svecem, a na mjestu pape naslijedio ga je Grgur XIII.