Papa Kalist III

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Papa

Kalist III
Calixtus III.jpg
Pontifikat od 8. april 1455.
Pontifikat do 6. august 1458.
Prethodnik Papa Nikola V
Nasljednik Papa Pio II
Lični podaci
Rođenje Alfonso de Borja
31. decembar, 1378.
Canals, Valencia
Smrt 6. august 1458.
Rim, Italija

Kalist III (31. decembar 1378 – 6. august 1458) bio je papa od 1455. godine do smrti 1458. godine.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Valensiji 1378. godine. Imenovan je za episkopa Valensije, gde je i rođen, kao i za kardinala iste godine (1444.). Glavni zadatak u toku njegovog pontifikata bio je organizacija krstaškog rata protiv Turaka. Uprkos pobjedi nad Turcima 1456. godine u Beogradu, malo je ostvareno od njegovih planova, najprije zbog nesređene političke situacije u Evropi. Poslije smrti kralja Alonsa V, odbio je da na prijestolju ustoliči njegovog nezakonitog sina, što je pokrenulo mnoge nesuglasice i rasprave.

Najzanimljiviji detalj njegovog pontifikata je revizija suđenja Jovanki Orleanki. Na ponovnom suđenju ranija osuda je poništena i ona je proglašena nevinom.