Papa Lav X

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Lav X
Cardinal Giovanni de' Medici.jpg
Pontifikat od 9. mart 1513.
Pontifikat do 1. decembar 1521.
Prethodnik Papa Julije II
Naslijednik Papa Hadrijan VI
Rodno ime Giovanni di Lorenzo de Medici
Datum rođenja 11. decembar 1475.
Mjesto rođenja Firenca, Firentinska republika
Datum smrti 1. decembar 1521.
Mjesto smrti Rim, Papinska država
Ostale pape sa imenom Lav

Papa Lav X (rođen kao Giovanni de' Medici, Firenca, 11. decembar 1475. - Rim, 1. decembar 1521.), papa od 1513. do svoje smrti.

Iako je ovaj učeni papa i humanista i pravi predstavnik renesanse u Evropi rastrganoj teološkim borbama, često je bio kritikovan kao nedorastao svojoj službi. Njegovi protivnici pripovjedaju da je svome bratu Julijanu 11. marta 1513. rekao; „Budući da nam je Bog dao papstvo, uživajmo u njemu."

Zbog nedostatka novaca prouzročenog ratovima s Francuskom i opširnim radovima oko izgradnje Bazilike svetog Petra, 31. marta 1515. bulom Sacrosancti Salvatori et Redemptoris Albertu Brandenburškom daje dozvolu sa kroz sljedeći osam godina može na svome biskupskom teritoriju dodjeljivati pomilovanja. Polovina novca tako stečenog trebala je biti predana papi.

Protiv prakse prodaje pomilovanja ustao je Jan Hus kao i Martin Luther, koji je 31. oktobra 1517, povodom dolaska Johanna Tetzela objesio svojih „95 teza o pomilovanjima" na vrata crkve u Wittenbergu.

15. juna 1520. Lav X je objavio bulu Exsurge Domine kojom je osudio neke od Lutherovih teza, te mu zaprijetio izbacivanjem iz Crkve ne povuče li ih za 60 dana. Luter se nije obazirao na taj poziv, a bulu je spalio na gradskom trgu.

3. januara 1521. papa je izbacio Martina Luthera bulom Decet Romanu Pontefici.

1. decembra iste godine papa Lav umire, te biva sahranjen u bazilici Sveta Marija nad Minervom.