Papa Anaklet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Papa anaklet
Popeanacletus.JPG
Papa Anaklet
Pontifikat od 79.
Pontifikat do 88.
Prethodnik sveti Lino
Naslijednik Papa Klement I
Mjesto rođenja Rim
Datum smrti oko 88.
Mjesto smrti Rim

Anaklet je bio treći papa, nasljednik svetog Lina, otprilike od 79. do 88. Vjerovatno je Anaklet ista osoba kao i papa Kleto, premda historičari u tome nisu istog mišljenja.

Euzebije Cezarejski, Irenej Lionski, Augustin i Opatat govore da su Anaklet i Kleto jedna te ista osoba, ali ga drugačije smještaju u redu papa. Za Augustina i Optata, on je nasljednik Klementov, a za Ireneja je nasljednik Line. Ostali izvori, među kojima i Liber pontificalis, kao i katolički Misal, drže da su to bile dvije različite osobe, te da je Kleto bio nasljednik Linin (76.-89.), a Anaklet nasljednik Kletin (89.-91.)

Prema drugim izvorima Anaklet je umro mučeničkom smrću 13. jula 88., a njegove su relikvije pokopane u crkvi svetog Line u Vatikanu.

Spomen svetog Kleta slavi se 26. aprila, a svetog Anakleta 13. jula.