Papa Anaklet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Papa

Papa anaklet
Interior of Chiesa dei Gesuiti (Venice) - sacristy - Papa Cleto - 1592-1593 - by Palma il Giovane.jpg
Papa Anaklet
Pontifikat od 79.
Pontifikat do 88.
Prethodnik sveti Lino
Nasljednik Papa Klement I
Lični podaci
Rođenje Rim
Smrt oko 88.
Rim

Anaklet je bio treći papa, nasljednik svetog Lina, otprilike od 79. do 88. Vjerovatno je Anaklet ista osoba kao i papa Kleto, premda historičari u tome nisu istog mišljenja.

Euzebije Cezarejski, Irenej Lionski, Augustin i Opatat govore da su Anaklet i Kleto jedna te ista osoba, ali ga drugačije smještaju u redu papa. Za Augustina i Optata, on je nasljednik Klementov, a za Ireneja je nasljednik Line. Ostali izvori, među kojima i Liber pontificalis, kao i katolički Misal, drže da su to bile dvije različite osobe, te da je Kleto bio nasljednik Linin (76.-89.), a Anaklet nasljednik Kletin (89.-91.)

Prema drugim izvorima Anaklet je umro mučeničkom smrću 13. jula 88., a njegove su relikvije pokopane u crkvi svetog Line u Vatikanu.

Spomen svetog Kleta slavi se 26. aprila, a svetog Anakleta 13. jula.