Papa Anaklet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Papa anaklet
Interior of Chiesa dei Gesuiti (Venice) - sacristy - Papa Cleto - 1592-1593 - by Palma il Giovane.jpg
Papa Anaklet
Pontifikat od 79.
Pontifikat do 88.
Prethodnik sveti Lino
Naslijednik Papa Klement I
Mjesto rođenja Rim
Datum smrti oko 88.
Mjesto smrti Rim

Anaklet je bio treći papa, nasljednik svetog Lina, otprilike od 79. do 88. Vjerovatno je Anaklet ista osoba kao i papa Kleto, premda historičari u tome nisu istog mišljenja.

Euzebije Cezarejski, Irenej Lionski, Augustin i Opatat govore da su Anaklet i Kleto jedna te ista osoba, ali ga drugačije smještaju u redu papa. Za Augustina i Optata, on je nasljednik Klementov, a za Ireneja je nasljednik Line. Ostali izvori, među kojima i Liber pontificalis, kao i katolički Misal, drže da su to bile dvije različite osobe, te da je Kleto bio nasljednik Linin (76.-89.), a Anaklet nasljednik Kletin (89.-91.)

Prema drugim izvorima Anaklet je umro mučeničkom smrću 13. jula 88., a njegove su relikvije pokopane u crkvi svetog Line u Vatikanu.

Spomen svetog Kleta slavi se 26. aprila, a svetog Anakleta 13. jula.