Papa Siksto IV

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Siksto IV
Pope Sixtus IV (head).jpg
Pontifikat od 9. august 1471.
Pontifikat do 12. august 1484.
Prethodnik Papa Pavao II
Naslijednik Papa Inocent VII
Rodno ime Francesco della Rovere
Datum rođenja 21. juli 1414.
Mjesto rođenja Celle Ligure, Italija
Datum smrti 12. august 1484.
Mjesto smrti Rim, Italija
Ostale pape sa imenom Siksto

Papa Siksto IV (21. juli 1414. - 12. august 1484.), rođen kao Francesco della Rovere, je bio papa od 9. augusta 1471. do svoje smrti 1484. godine. Njegova dostignuća kao pape uključuju izgradnju Sikstinske kapele; okupio je grupu umjetnika koji su predstavili ranu renesansu u Rimu sa svojim prvim remek djelom. Također je uspostavio vatikansku arhivu. Siksto je doprinio stvaranju španske inkvizicije i poništio uredbe sabora u Konstanci. Bio je poznat po svom nepotizmu i lično se uključio u zloglasnu Pazzi zavjeru.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rana karijera[uredi | uredi izvor]

Francesco je rođen u skromnoj porodici iz Ligurija u Italiji, kao sin Leonarda della Rovere i Lucine Monleon. Rođen je u Celle Legure, gradiću u blizini Savone. Kao mladić pridužio se franjevačkom redu, a njegove intelektualne kvalitete su otkrivene dok je studirao filozofiju i teologiju na Pavijskom univerzitetu. Nakon toga je predavao u Padovi i mnogim drugim italijanskim univerzitetima.