Papa Klement IV

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Papa Klement IV
Papst Clemens IV.jpg
Papa Klement IV
Pontifikat od 5. februara 1265.
Pontifikat do 29. novembra 1268.
Prethodnik Urban IV
Naslijednik Grgur X
Rodno ime Guido Foucois
Datum rođenja 1200.
Mjesto rođenja Saint-Gilles
Datum smrti 29. novembra 1268.
Mjesto smrti Viterbo
Nacionalnost Francuska
Prebivalište Perugia
Ostale pape sa imenom Klement

Klemens IV (*oko 1200 u Saint-Gilles; † 29. novembar 1268 u Viterbo) je bio Papa od 5. februara 1265 do njegove smrti.


Klerička karijera[uredi | uredi izvor]

Guido Foucois ili Fulcodi ili Guido le Gros je rođen 1200 u Saint Gilles na Roni. 1257. je postao biskup od Le Puy, 1259. nadbiskup Narbone te 1261. Kardinalbiskup od Sabine. Prije njegovog pontifikata, Klement je u Parizu studirao i bio oženjen. Poslije smrti žene, on se zaređuje. Bio je savjetnik na dvoru grofa od Toulouse i u savjetnom vijeću Ludviga svetog. Kao kardinal i papin legat (poslanik) je uzaludno pokušavao putovati u Englesku. On je bio zaljubljen u mistiku o čemu svjedoče njegovi stihovi u Sedam radosti Marije. Napisao je i „consultationes“ koji govori o praksi inkvizicije.

Četiri mjeseca poslije smrti Urbana IV je 5. februara u Perugia izabran za njegovog nasljednika.

Pontifikat[uredi | uredi izvor]

Prethodne pape su se zbog borbi u plemstvu najčešće nalazile van Rima, a Klement IV nikad kao Papa nije dosao u Rim. Na dvoru Pape je u to vrijeme živio Tomas od Ankvina.

1265., Klement uspostavlja Konstitution Parvus Fons koja utemeljava i osnažava glavne pojmove reda Cistercita dok Konstitution Licet ecclesiarum osnažava vlast Pape prema crkvi.

Kao i njegovi prethodnici, Klement IV je blisko sarađivao sa Francuskom protiv Svetog Rimskog Carstva. Za vrijeme njegovog pontifikata je ubijen zadnji Staufer, Konradin od Hohenstaufen.

Njegova smrt[uredi | uredi izvor]

Njegova smrt samo jedan mjesec poslije pogubljenja Konradina je u to vrijeme viđena kao Božja presuda. Poslije njegove smrti Papin tron ostaje prazan do 1271. jer se kardinali nemogu složiti za izbor novog Pape.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Ex Clementis IV registro.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]