Papa Klement IV

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Papa

Papa Klement IV
Pontifikat od5. februara 1265.
Pontifikat do29. novembra 1268.
PrethodnikUrban IV
NasljednikGrgur X
Lični podaci
RođenjeGuido Foucois
1200.
Saint-Gilles
Smrt29. novembra 1268.
Viterbo
NacionalnostFrancuska
PrebivalištePerugia

Klemens IV (*oko 1200 u Saint-Gilles; † 29. novembar 1268 u Viterbo) je bio Papa od 5. februara 1265 do njegove smrti.


Klerička karijera[uredi | uredi izvor]

Guido Foucois ili Fulcodi ili Guido le Gros je rođen 1200 u Saint Gilles na Roni. 1257. je postao biskup od Le Puy, 1259. nadbiskup Narbone te 1261. Kardinalbiskup od Sabine. Prije njegovog pontifikata, Klement je u Parizu studirao i bio oženjen. Poslije smrti žene, on se zaređuje. Bio je savjetnik na dvoru grofa od Toulouse i u savjetnom vijeću Ludviga svetog. Kao kardinal i papin legat (poslanik) je uzaludno pokušavao putovati u Englesku. On je bio zaljubljen u mistiku o čemu svjedoče njegovi stihovi u Sedam radosti Marije. Napisao je i „consultationes“ koji govori o praksi inkvizicije.

Četiri mjeseca poslije smrti Urbana IV je 5. februara u Perugia izabran za njegovog nasljednika.

Pontifikat[uredi | uredi izvor]

Prethodne pape su se zbog borbi u plemstvu najčešće nalazile van Rima, a Klement IV nikad kao Papa nije dosao u Rim. Na dvoru Pape je u to vrijeme živio Tomas od Ankvina.

1265., Klement uspostavlja Konstitution Parvus Fons koja utemeljava i osnažava glavne pojmove reda Cistercita dok Konstitution Licet ecclesiarum osnažava vlast Pape prema crkvi.

Kao i njegovi prethodnici, Klement IV je blisko sarađivao sa Francuskom protiv Svetog Rimskog Carstva. Za vrijeme njegovog pontifikata je ubijen zadnji Staufer, Konradin od Hohenstaufen.

Njegova smrt[uredi | uredi izvor]

Njegova smrt samo jedan mjesec poslije pogubljenja Konradina je u to vrijeme viđena kao Božija presuda. Poslije njegove smrti Papin tron ostaje prazan do 1271. jer se kardinali nemogu složiti za izbor novog Pape.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Ex Clementis IV registro.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]