Papa Poncijan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Papa

Poncijan
Pope Pontian.jpg
Pontifikat od oko 230.
Pontifikat do 235.
Prethodnik Urban I.
Nasljednik Anter
Lični podaci
Rođenje Šimun
oko 200.
Smrt oktobar 235.
Sardinija, Italija

Poncijan je bio papa od 21. jula 230. do 28. septembra 235.

Biografija[uredi | uredi izvor]

O njemu se zna malo više nego o njegovim prethodnicima. Za vrijeme njegovog pontifikata, Hipolit Rimski, prestao je biti protupapa. Car Maksiminus Traks, jedan od vojničkih careva, protjerao je Poncijana i crkvene funkcionere, ujedno i Hipolita Rimskog na Sardiniju. Poncijan je odstupio s mjesta pape 25. ili 28. septembra 235. te je dao rimskoj zajednici na raspolaganje izbor novog pape. Umro je zbog nehumanih uvjeta u sardinijskim rudnicima. Papa Fabijan dao je prenijeti njegove posmrtne ostatke u Rim i pokopao ih u katakombama pape Kalista I. Poncijanov epitaf otkriven je 1909. s natpisom "Pontianos, episk (Poncijan, biskup)". Slavi se kao svetac. Spomendan mu je bio 19. novembra, ali je prebačen na 13. august.