Papa Lino

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Papa

Lino
Linus2.jpg
Pontifikat od oko 67.
Pontifikat do oko 76.
Prethodnik Sveti Petar
Nasljednik Papa Anaklet
Lični podaci
Smrt oko 76.
Rim

Papa Lino[1] je, prema nekoliko ranih izvora, drugi biskup Rima i naveden je od strane Rimokatoličke crkve kao drugi papa. Njegov pontifikat je trajao od 67. do njegove smrti 76. godine. Lino i Petar su posebno spomenuti u Novom zavjetu.

Rani biskupi Rima[uredi | uredi izvor]

Najraniji svjedok Linusovog statusa kao biskupa bio je Irinej, koji je 180. godine napisao: "Blaženi apostoli osnovaše i izgradiše crkvu, a zatim predadoše biskupiju u ruke Lini". Lino je predstavljen kao prvi nakon Petra koji je bio zadužen za Rimsku crkvu.

Život[uredi | uredi izvor]

Lino je bio prvi čovjek crkve za vrijeme vladavine Rimskog cara Nerona. Prema Liber Pontificalis, Lino je bio italijan, rođen u Volterri u regiji Toskana. Ime njegovog oca je zabilježeno kao Herculanus. U apostolskim ustavima ime njegove majke je bilo Claudia. Prema Liber Pontificalis, Lino je izdao dekret da žene trebaju pokriti svoju glavu u crkvi, proglasio je prvih petnaest biskupa. Umro je mučeničkom smrću i sahranjen na Vatikanskom brdu pored Petra. Liber Pontificalis daje i datum njegove smrti, 23. septembar. Njegovo ime je uključeno u rimski kanon.

Što se tiče Lininog dekreta u kojem zahtijeva da žene pokrivaju svoju glavu, J.P. Kirsch komentira u Katoličkoj enciklopediji: "Bez sumnje ova uredba je apokrifna, i proizvoljno se pripisuje prvom nasljedniku apostola u Rimu".

Rimska mitologija ne navodi Linu kao mučenika. O njemu se samo kaže: "U Rimu, komemoracija Sv. Line, Pape, koji je, prema Irineju, bio osoba kojoj je blagoslovljeni apostol povjerio biskupsku brigu o Crkvi, i koga je blagoslovio apostol Pavle".

Grobnica pape Line je pronađena u bazilici sv. Petra 1615. godine. Blagdan pape Line je 23. septembra.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Saint Linus | pope". Encyclopedia Britannica (jezik: engleski). Pristupljeno 2018-04-06.


System-users.svg Nedovršeni članak Papa Lino koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.