Papa Lino

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Papa

Lino
Pontifikat odoko 67.
Pontifikat dooko 76.
PrethodnikSveti Petar
NasljednikPapa Anaklet
Lični podaci
Smrtoko 76.
Rim

Papa Lino[1] je, prema nekoliko ranih izvora, drugi biskup Rima i naveden je od strane Rimokatoličke crkve kao drugi papa. Njegov pontifikat je trajao od 67. do njegove smrti 76. godine. Lino i Petar su posebno spomenuti u Novom zavjetu.

Rani biskupi Rima[uredi | uredi izvor]

Najraniji svjedok Linusovog statusa kao biskupa bio je Irinej, koji je 180. godine napisao: "Blaženi apostoli osnovaše i izgradiše crkvu, a zatim predadoše biskupiju u ruke Lini". Lino je predstavljen kao prvi nakon Petra koji je bio zadužen za Rimsku crkvu.

Život[uredi | uredi izvor]

Lino je bio prvi čovjek crkve za vrijeme vladavine Rimskog cara Nerona. Prema Liber Pontificalis, Lino je bio italijan, rođen u Volterri u regiji Toskana. Ime njegovog oca je zabilježeno kao Herculanus. U apostolskim ustavima ime njegove majke je bilo Claudia. Prema Liber Pontificalis, Lino je izdao dekret da žene trebaju pokriti svoju glavu u crkvi, proglasio je prvih petnaest biskupa. Umro je mučeničkom smrću i sahranjen na Vatikanskom brdu pored Petra. Liber Pontificalis daje i datum njegove smrti, 23. septembar. Njegovo ime je uključeno u rimski kanon.

Što se tiče Lininog dekreta u kojem zahtijeva da žene pokrivaju svoju glavu, J.P. Kirsch komentira u Katoličkoj enciklopediji: "Bez sumnje ova uredba je apokrifna, i proizvoljno se pripisuje prvom nasljedniku apostola u Rimu".

Rimska mitologija ne navodi Linu kao mučenika. O njemu se samo kaže: "U Rimu, komemoracija Sv. Line, Pape, koji je, prema Irineju, bio osoba kojoj je blagoslovljeni apostol povjerio biskupsku brigu o Crkvi, i koga je blagoslovio apostol Pavle".

Grobnica pape Line je pronađena u bazilici sv. Petra 1615. godine. Blagdan pape Line je 23. septembra.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Saint Linus | pope". Encyclopedia Britannica (jezik: engleski). Pristupljeno 6. 4. 2018.


Nedovršeni članak Papa Lino koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.