Mikrogram

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Mikrogram (μg) – u metričkom sistemu – je fizička jedinica mjerenja mase, koja je jednaka biliontom dijelu (1×10−9) kilograma, jednom miliontom (1×10−6) grama ili hiljaditom (1×10−3) miligrama. Prema Međunarodnom sistemu mjera, simbol jedinice je μg. To je i prefiksni symbol za mikro-, po grčkom slovu μ (mu).

Skraćenica i brkanje simbola[uredi | uredi izvor]

Kada je tipografski nedostupno grčko malo slovo "μ" (mu) u simbolu μg – povremeno mada nije ispravno – mijenja se latinskim malim "u".

Institut za sigurnost medicinske prakse (ISMP) u SADSjedinjene Američke Države na bazi za sigurno prakse Lijekovi i SAD-u I Administracija za lijekove I hranu (FDA) preporučuje da simbol g ne treba koristiti prilikom komunikacije u medicinskim informacijujama zbog rizika da se prefiks μ (mikro) može pogrešno zamijeniti prefiksom m (mili), što je dovelo do hiljada predoziranja. Van SI , umjeato toga, preporučuje se simbol mcg.[1][2] Međutim, skraćenica mcg je također simbol za zastarjelu CGS jedinicu mjere, koja je poznata kao milicentigram = 0 μg.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "ISMP's List of Error-Prone Abbreviations, Symbols, and Dose Designations" (PDF). ISMP. Pristupljeno 2. 11. 2011.
  2. ^ "ISMP and FDA Campaign to Eliminate Use of Error-Prone Abbreviations". ISMP. Arhivirano s originala, 13. 5. 2016. Pristupljeno 27. 12. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]