Milo Đukanović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Milo Đukanović
Example alt text
Milo Đukanović
Rođenje

15. februar 1962.

Nikšić, Crna Gora

Milo Đukanović (15. februar 1962, Nikšić) je crnogorski političar i predsjednik vlade Crne Gore.

Đukanović je predsjednik Demokratske Partije Socijalista (DPS) koja je nasljednik Komunističke partije Crne Gore. DPS je na vlasti od prvih više stranačkih izbora u Crnoj Gori. Početkom svog političkog djelovanja u 1989. godini Đukanović je bio blizki saradnik Momira Bulatovića i Slobodana Miloševića. U 1996. godini Đukanović je naglo promjenio političko stajalište. Prvo su uslijedile kritike na račun Miloševića zbog potpisivanja Daytonskog sporazuma kojeg je Đukanović smatrao anti-srpskim. Za razliku od Đukanovića, Bulatović je ostavo vjeran Miloševiću što je dovelo do raskola unutar DPS-a. Tokom 1998. godine Đukanović potpuno preuzima kontrolu na DPS-om. Tokom 2000. godine Đukanović ponovo mijenja političko stajalište. Ovaj put Đukanović počinje otvoreno kritizirati velikosrpski projekt što u 2006. godini doživljava vrhunac nezavisnošću Crne Gore.

Đukanović je obnašao funkciju predsjednika vlade Crne Gore pet puta (1991–1993, 1993–1996, 1996–1998, 2003-2006 i 2008-). Također Đukanović je bio predsjednik Crne Gore između 1998. i 2002. godine.

Zbog aktivnog crnogorskog učestvovanja u agresiji na Bosnu i Hercegovini kao i o domovinskom ratu u Hrvatskoj Đukanović se smatra veoma kontroverznom osobom. Italijansko tužilaštvo također vodi istragu protiv Đukanovića zbog navodnog učestvovanja u krijumčaranju cigareta.