Mirko Hrgović

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Commons-emblem-merge.svg
Ovaj okvir treba zamijeniti infokutijom
"Nogometaš".
(Primjeri upotrebe šablona)
Mirko Hrgović

Mirko Hrgović (5. februar 1979, Sinj, Hrvatska) je bosanskohercegovački nogometni reprezentativac. Igra za NK Zadar.

Karijeru je započeo u sinjskom NK Junaku. Odatle je otišao u Hajduk gdje se nije snašao. Bio je na posudbama u Mosoru i Solinu, ali je na kraju otišao u japansku Gamba Osaku. Nakon 4 utakmice došao je u Široki Brijeg u BiH, gdje se istaknuo dobrim igrama. Zaradio je time i nastup u reprezentaciji, te 800.000 € vrijedan transfer u bundesligaški Wolfsburg.

Iako rođen u Hrvatskoj, Hrgovića u rodnoj zemlji nisu baš pratili, te je igrajući u Širokom uzeo bh. državljanstvo i nastupao za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Prvu utakmicu je odigrao u martu 2003. protiv Walesa u Cardiffu koja je završila neriješenim rezultatom 2:2.

U Wolfsburgu nije mnogo igrao, te je raskinuo ugovor sa klubom i vratio se u Hajduk. U međuvremenu se špekuliralo o mogućem odlasku u beogradski Partizan, no sam Hrgović je takvo što opovrgnuo. Po dolasku u Hajduk, u januaru 2006 imao je vrlo dobru ponudu ruskog Krilja Sovjetova, ali je ipak završio u Splitu. Prva sezona podno Marjana nije bila pretjerano uspješna. Iako je ovog puta dobio priliku, čak jednim svojim pogotkom u 92. minuti spasio Hajduka od poraza u jadranskom derbiju sa Rijekom na Kantridi, klub je igrao loše. Ostao je još jednu sezonu, te promijenio poziciju sa lijevog veznog u lijevog odbrambenog.

Njegova sestra Ivanka Hrgović je rukometna reprezentativka Hrvatske.

Karijera

Ambox outdated serious.svg Ovaj članak ili njegov dio sadrži zastarjele podatke.
Članak dopunite novijim podacima, a nakon toga uklonite ovaj šablon.