Idi na sadržaj

Munevera Zulfikarpašić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Munevera Zulfikarpašić
Rođenje (1918-09-08) 8. septembar 1918.
Smrt12. august 1999(1999-08-12) (80 godina)
PrebivališteSarajevo
EtnicitetBošnjakinja
DržavljanstvoSFRJ, BiH
Alma materUniverzitet u Zagrebu
Poznat(a) poPrva Bošnjakinja – magistar farmacije
ReligijaIslam

Munevera Zulfikarpašić rođ. Gavrankapetanović (1918-1999), bila je ugledni sarajevski magistar farmacije. Rođena je u Ljubuškom, a umrla u Sarajevu. Bila je:

  • prva akademski obrazovana Bošnjakinja u zvanju magistar farmacije,
  • među prvim bosanskohercegovačkim farmaceutima sa certifikatom za pripravljanje galenskih preparata, i
  • prva Bošnjakinja sa aktivnim učešćem na međunarodnim naučnim i stručnim konferencijama iz oblasti farmacije.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Munevera Zulfikarpašić rođena je u Ljubuškom, gdje joj je otac Ismet Gavrankapetanović službovao krajem austrougarske vladavine i tokom uspostavljanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.[1]

Osnovnoškolsko i gimnazijsko obrazovanje stekla je u Sarajevu, a Farmaceutski fakultet zavšila je na Sveučilištu u Zagrebu, 1942. Stručni apotekarski ispit položila je 1950, kada biva promovirana u zvanje „farmaceut zdravstvene struke na nivou magistra farmacije. [2] Prvu praksu magistra farmacije obavila je u Apoteci mr. Muftića; karijeru zatim nastavlja u apotekama mr. Džine i mr. Rončevića.

Krajem 1943. godine odlazi u Bijeljinu, odakle se vraća augusta 1944. i nastavlja uspješnu karijeru u sarajevskim apotekama „Romanija“, „29. novembar“ i „Stari grad“. Nakon sticanja zvanja magistra postavljena je za zamjenika upravnika i šefa smjene ove apoteke, sve do oktobra 1961. U „Starom gradu“ (na trgu Fra Grge Martića) ostaje do kraja karijere 1961.

Pod rukovodstvom i mentorstvom mr. Munevere Zulfikarpašić stasala je cijela generacija uglednih sarajevskih farmaceutskih djelatnika: tehničara i magistara farmacije. Aktivno i redovno je učestvovala u radu mnogih naučnih i stručnih skupova u zemlji i inostranstvu. Bila je član više stručnih – domaćih i međunarodnih – farmaceutskih udruženja.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Munir Gavrankapetanović (2009). U plamenu kušnje. Brčko: Patriotski studio „Vatan“.
  2. ^ Zejneba – Zejna Hasić (2007). "Mr. ph. Munevera Gavrankapetanović-Zulfikarpašić (1918-1999)". Apotekar, Sarajevo. 7 (28): 57.