Nagrade

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Pod pojmom nagrada smatra se neki vid počasti neke osobe, grupe ili organizacije zbog nekog značajnog dostignuća u određenoj oblasti. Nagrada može biti simbolizirana nekim trofejem, certifikatom, plaketom, medaljom, značkom, lentom i novcem. Postoje i nematerijalne nagrade u vidu titule, oslovljavanja i slično.

Nobelova nagrada je najpoznatija, a, na primjer, u SAD-u je jako poznata Pulitzerova nagrada, koja se isto kao i Nobelova dodjeljuje u više kategorija. Ali, isto tako postoje i nagrade koje su specifične za pojedine društvene ili naučne kategorije. Tako se npr. u matematici dodjeljuje Fieldsova medalja i Abelova nagrada (dodjeljuje je kralj Norveške). Arhitekti se mogu nadati Pritzkerovoj nagradi. U računarstvu se dodjeljuje Turingova nagrada, Wollastonova medalja ide za geologiju, dok Schoockova nagrada biva dodijeljena za logiku, filozofiju, matematiku, umjetnost i muziku. Nagrade Kyoto se dodjeljuju u tri kategorije: napredna tehnologija, osnovne nauke i umjetnost s filozofijom.

Postoji i humoristička strana svijeta znanstvenih nagrada. Takva je nagrada Ig Nobel koji se dodjeljuje za "dostignuća koja nisu smjela biti učinjena i ne smiju biti ponovljena".

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]