Naomi Campbell

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Naomi Campbell

Naomi Elaine Campbell (London, 22. maj 1970) britanski je supermodel, glumica i pjevačica, karipsko-kineskog porijekla.[1] U svijetu mode nosi nadimak Crna pantera.[2]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Naomi Campbell je rođena u londonskoj radničkoj četvrti Streatham. Odgojala je majka Valerie Morris, plesačica, rođena na Jamajci. U skladu s majčinom željama, Campbell nikad nije upoznala svog oca, koji je napustio njenu majku kad je bila u 4. mjesecu trudnoće, i zbog čega je rubrika ime oca, u rodnom listu Naomi ostala prazna. Prezime Campbell je dobila iz majčinog drugog braka. Njen polubrat, Pierre, rođen je u 1986. godine.

Tokom svojih ranih godina, Naomi je živila u Rimu, gdje je njena majka radila kao plesačica. Nakon povratka u London, ostala je da vodi brigu o baki, sa majčine strane, dok je je majka putovala po Evropi s plesnim ansamblom Fantastica. Sa 5 godina, Naomi je upisana u Barbara Speake Stage School, a 1980. godine primljena je u prestižnu londonsku školu baleta (Italia Conti Stage School), a uz to pohađala je i londonsku glumačku akademiju.

Početak karijere[uredi | uredi izvor]

Prvi javni nastup imala je već sa sedam godina kada je glumila učenicu za videospot pjesme Boba Marleya Is This Love? Iste godine ostvarila je i ulogu Snjeguljice u dvije epizode serije za djecu. Svijet mode otkrio ju je kada je imala petnaest godina. Šetajući se Convent Gardenom prišla joj je modna agentica s čijom je agencijom sklopila ugovor.[1]

Karijera joj je krenula vrtoglavim usponom neposredno prije njenog 16. rođendana, u aprilu 1986. godine kada se pojavila se na naslovnici Elle, zamijenivšim model koji je otkazao snimanje. U aprilu 1988. godine pojavila se na naslovnici pariskog Voguea kao prvi crni model na njihovoj naslovnici[1], a taj uspjeh je ponovila i na naslovnici britanskog časopisa Vogue.

Potpisavši ugovor za modnu agenciju Elite, Naomi je došla uprigodu raditi s najvećim imenima modne industrije, poput Isaaca Mizrahi, Calvina Kleina, and Azzedinea Alaia.

Svjetska slava[uredi | uredi izvor]

Vrhunac karijere doživjela je ranih 1990-ih kada je zajedno s Claudijom Schiffer, Lindom Evangelistom, Cindy Crawford i Christy Turlington bila najpoznatiji i najbolje plaćeni top-model. Istovremeno, usmjerila je svoje interese i na druge planove. Tako je 1991. snimila spot "Cool as Ice" s grupom Vanilla Ice, a potom je snimila i svoja dva albuma (Love and Tears, 1994. i Babywoman, 1995.).

Godine 1995. zajedno s kolegicama Elle MacPherson, Claudijom Schiffer i Christy Turlington, otvorila je Fashion cafe. Prvi u nizu kafića otvoren je u Rockefeller Centru u New Yorku.

Porodični život[uredi | uredi izvor]

Naomi se nikad nije udala. Kasnih 1980-ih godina, bila je u vezi sa bokserom Mike Tysonom, da bi nekoliko godina održavala ljubavnu vezu sa glumcem Robertom De Nirom. Također je bila u vezi i sa basistom grupe U2 Adam Clayton. Upoznali su se u februaru 1993. godine. 1998. godine bila je zaručena za vlasnika Formule 1 Flavia Briatorea. Od 2008. godine Naomi Campbell je u vezi sa industrijalcem Vladislavov Doroninom s kojim živi u Moskvi.

Video spotovi i filmovi[uredi | uredi izvor]

Osim manekenstvom Naomi je imala i druga interesovanja. Pojavila se u nizu videospotova muzičara kao što su Michael Jackson, Jay-Z, Macy Gray i mnogi drugi. Najbolji utisak je ostavila u spotovima Michaela Jacksona In the closet i Georgea Michaela Freedom. Jednom je zapjevala i s prijateljicama, Lindom Evangelistom, i Christy Turlington.

Pojavila se i u nizu filmova, a gostovala je i u seriji "Princ iz Bel Aira".

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Ostale aktivnosti[uredi | uredi izvor]

S obzirom na buran život koji je vodila i na činjenicu da se okušala u mnogim oblastima ljudskog djelovanja pratili su je razni skandali. Tokom svoje karijere, Naomi je stekla reputaciju teške osobe koja lako plane. Mnogi ljudi s kojima je radila zamjeraju joj sebičnost, razmaženost i uobraženost te tvrde kako je s njom nemoguće raditi.[3]

  • Pozirala je za Playboy 1999. godine, a pojavila se i u Madonninoj knjizi Sex+.
  • Dizajnirala je sedam parfema za žene. Godine 2000. bila je prva zvijezda koja je lansirala vlastitu liniju kozmetičkih proizvoda. Od tada je s tvrtkom Procter & Gamble niz uspješnih parfema (Naomi Campbell i Naomagic (2000.), Cat Deluxe (2001.), Mystery (2003.), Sunset (2004.), Paradise Passion (2005.) i posljednji u nizu Cat Deluxe at Night.[4] U ožujku 2007. dobila je prestižnu nagradu u Berlinu za svoj doprinos parfumerskoj industriji.
  • U zadnje vrijeme posvetila se dobrotvornom radu i aktiviranju o problemima stanovnika subsaharske Afrike.
  • Očinskom figurom smatra Quincya Jonesa, a djedom Nelsona Mandelu.
  • Godine 1998. na snimanju filma Prisoner of love, fizički se sukobila s filmskom asistenticom Georgianom Galanis koju je uhvatila za vrat, napala telefonom i udarila je dvaput u rame. Kao posljedica toga, Naomi je uhićena i optužena za fizički napad i nanošenje ozljeda.[3]
  • Godine 2000. napala je asistenticu u Kanadi, za vrijeme vožnje, prijeteći joj da će je izbaciti iz jurećeg auta.[5]
  • Iako se jedno vrijeme liječila od agresivnosti, 2006. godine napala je svoju asistenticu Anu Scolavino i bila osuđena na pet dana društveno korisnog rada uz obvezu pohađanja tečaja protiv agresije. Radnu obvezu odradila je u ožujku 2007. godine u New Yorku.[2][5]
  • U junu 2008. godine, optužena je za napad na dvojicu policajaca na londonskom aerodromu Heathrow.[5]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c http://www.naomicampbell.com/
  2. ^ a b http://www.imdb.com/name/nm0001984/bio
  3. ^ a b http://www.answers.com/topic/naomi-campbell
  4. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 24. 11. 2012. Pristupljeno 3. 2. 2012.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  5. ^ a b c "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 4. 9. 2011. Pristupljeno 3. 2. 2012.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]