Idi na sadržaj

Claudia Schiffer

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Na filmskom festivalu u Kanu 2007. godine

Claudia Schiffer (Rheinberg, 25. august 1970) njemački je supermodel i glumica, koja je vrhunac svoje popularnosti dosegla 1990-ih, u početku zbog svoje sličnosti sa Brigitte Bardot.[1] Jedna je od najuspješnijih supermodela na svijetu, zastupljena na više od 500 naslovnica raznih svjetskih časopisa.[2][3] U 2002. godini magazin Forbes je njeno bogastvo procijenio na 55 miliona $.[2]

Biografija

[uredi | uredi izvor]

Rođena je u malom gradu Rheinbergu, nedaleko od Düsseldorfa, u njemačkoj saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija. Otac Heinz advokat i majka Gudrun osim nje imaju još i sinove Stefana i Andreasa i kćerku Ann Carolin.

Još u ranoj mladosti planirala je krenuti očevim stopama i studirati pravo kako bi radila u očevoj advokatskoj kancelariji, ali je poslije odustala od tih planova zbog mode kojom će se baviti i koja će postati njena glavna preokupacija. Sve je počelo u oktobru 1987, kad ju je tokom jednog njenog noćnog izlaska u disko u Düsseldorfu primijetio Michel Levaton, vlasnik Metropolitan Model Agencyja, i angažirao je. Uskoro se pojavila na naslovnici francuskog izdanja časopisa Elle i izazvala zanimanje u evropskim modnim krugovima.

Po završetku školovanja nastavila je s manekenskom karijerom. Nastupila je u nizu uspješnih filmova i video spotova. Ipak, više uspjeha postigla je u modnom svijetu, nego kao glumica. Zbog svoje visine, osjećala se društveno izoliranom. Pojavila se obnažena u Citroenovom oglasu, ali vidjela su joj se samo stopala i dio od ramena naviše. Te 1998. još nije znala voziti auto.

Bila je u vezama s nekoliko muškaraca, od kojih je bio najpoznatiji američki mađioničar David Copperfield, s kojim je bila u vezi od 1994. do 1999. Prvi put su se sreli 1993. u jednoj od Copperfieldovih predstave, gdje ju je pozvao na pozornicu da učestvuje u jednoj od njegovih iluzija, a potom i na jednom zajedničkom nastupu na njemačkoj televiziji.

Godine 2002. udala se za američkog filmskog producenta Matthewa Vaughna, s kojim ima troje djece, sina Caspara (30. januar 2003) i dvije kćerke: Clementine (11. novembar 2004) i Cosima Violet (14. maj 2010). Istovremeno, zbog velike popularnosti, imala je niz problema s progoniteljima, ali policija ju je uspjela zaštititi.

S kolegicama iz manekenskog posla Naomi Campbell, Elle MacPherson i Christy Turlington bila je vlasnica niza kafića Fashion Café.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Karl Lagerfeld je Claudiju zvao nova Bardot početkom 1990-ih, vidi Ken Ringle. "Claudia, Queen of the Runway; The Stunning Supermodel, Stopping Traffic & Hearts". The Washington Post. Nepoznati parametar |datum= zanemaren (prijedlog zamjene: |date=) (pomoć)
  2. ^ a b "Blanket cover for bride Schiffer". BBC News. Pristupljeno 13. juna 2007.
  3. ^ "The Golden Girl" Arhivirano 13. 11. 2007. na Wayback Machine. cigaraficionado.com. Pristupljeno 13. juna 2007.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]