Claudia Schiffer

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu

Claudia Schiffer (Rheinberg, 25. august 1970.) je njemački supermodel i glumica koja je vrhunac svoje popularnosti dosegla 1990-ih u početku zbog svoje sličnosti sa Brigitte Bardot.[1] Jedna je od najuspješnijih supermodela na svijetu, zastupljena na više od 500 naslovnica raznih svjetskih časopisa.[2][3] U 2002. godini magazin Forbes je njeno bogastvo procijenio na 55 miliona $.[2]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođena je u malom gradu Rheinbergu, nedaleko Düsseldorfa u njemačkoj saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija. Otac Heinz advokat i majka Gudrun osim nje imaju još i sinove Stefana i Andreasa i kćerku Ann Carolin.

Još u ranoj mladosti planirala je krenuti očevim stopama i studirati pravo kako bi radila u očevoj advokatskoj kancelariji, ali je poslije odustala od tih planova zbog mode kojom će se baviti i koja će postati njena glavna preokupacija. Sve je počelo u oktobru 1987., kada ju je tokom jednog njenog noćnog izlaska u disko u Düsseldorfu, primjetio Michel Levaton, vlasnik Metropolitan Model Agency i angažirao je. Uskoro se pojavila na naslovnici francuskog izdanja časoppisa Elle i izazvala zanimanje u europskim modnim krugovima.

Po završetku školovanja nastavila je s manekenskom karijerom. Nastupila je u nizu uspješnih filmova i video spotova. Ipak, više uspjeha postigla je u modnom svijetu, nego kao glumica. Zbog svoje visine, osjećala se društveno izoliranom. Pojavila se obnažena u Citroenovom oglasu, ali vidjela su joj se samo stopala i dio od ramena naviše. Te 1998. još nije znala voziti auto.

Bila je u vezama s nekoliko muškaraca, od kojih je bio najpoznatiji američki mađioničar David Copperfield s kojim je bila u vezi 1994.-1999. godine. Prvi put su se sreli 1993. godine u jednoj od Copperfieldovih predstave, gdje ju je pozvao na pozornicu da učestvuje u jednoj od njegovih iluzija, a potom i na jednom zajedničkom nastupu na njemačkom televiziji.

2002. godine udala se za američkog filmskog producenta Matthewa Vaghna s kojim ima troje djece, sina Caspara (rođenog 30. januara 2003. godine, Westminster, London) i dvije kćerke Clementine (rođena 11. novembra 2004, Westminster) i Cosima Violet (rođena 14. maja 2010. godine). Istovremeno, zbog velike popularnosti, imala je niz problema s progoniteljima, ali policija ju je uspjela zaštititi.

S kolegicama iz manekenskog posla Naomi Campbell, Elle MacPherson, i Christy Turlington bila je vlasnica niza kafića Fashion Café.

Bilješke[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Karl Lagerfeld used to call Schiffer the “new Bardot” in the early 1990s, see Ringle, Ken (22 October 1990). "Claudia, Queen of the Runway; The Stunning Supermodel, Stopping Traffic & Hearts". The Washington Post. 
  2. ^ a b "http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/showbiz/2007683.stm Blanket cover for bride Schiffer]". BBC News. Retrieved 13 June 2007.
  3. ^ "The Golden Girl". cigaraficionado.com. Retrieved 13 June 2007.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]