Nataša Kandić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Nataša Kandić, 2010

Nataša Kandić (Kragujevac, 1946.) je poznati borac za ljudska prava u Srbiji.

Nataša Kandić je izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo iz Beograda koji je oformila 1992. To je nevladina organizacije koja istražuje ubistva, mučenja, logore i nestanke ljudi tokom sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije. Zbog prikupljanja i objavljivanja materijala o ratnim zločinima, Nataša Kandić nije bila popularna među pripadnicima i simpatizerima režima tadašnjeg šefa države Slobodana Miloševića, a sličan status ima i kod aktuelnih vlasti u Beogradu. Većina desničarskih političkih organizacija u Srbiji je optužuje za antisrpsku politiku. Istovremeno je dobitnica niza međunarodnih priznanja – nagradu Human Rights Watch je dobila 1993., a 2003. američki nedjeljnik TIME uvrstio ju je na listu 36 evropskih heroja.

Postala je počasna građanka Sarajeva 29. septembra 2005. zbog njenog zalaganja "da se kazne svi oni koji su počinili grozni masakr u Srebrenici".

Odlukom predsjednika Republike Hrvatske 1. septembra 2006. godine odlikovana je redom danice hrvatske s likom Katarine Zrinske "za zasluge u promicanju moralnih društvenih vrednota kroz sudjelovanje u mnogim humanitarnim aktivnostima". Nataša je službenik Haškog tribunala.

S režiserom Lazarom Stojanovićem ima sina.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]