Neda Stanković

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Neda Stanković, pijanistkinja i klavirski pedagog, 1944 - 2005, Sarajevo

Rođena je Sarajevu, gdje ze završila srednju muzičku školu (Anka Humo) i 1967. studij klavira na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Marijana Fellera. Kao talentirana pijanistkinja je dugi niz godina nastupala solistički i kao klavirski pratilac. Usavršavala se i u bivšem SSSR-u. Jedan je od najuspješnijih pedagoga u historiji Srednje muzičke škole u Sarajevu. Njeni učenici su dobitnici mnogih nagrada na domaćim i inostranim takmičenjime. Od 1992. je kao profesor (u zvanju docenta i kasnije vanrednog profesora) djelovala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Neda Stanković je bila pedagog velike energije i širokog znanja koje decenijama vrlo uspješno i neumorno prenosila na veliki broj svojih učenika i studenata.

Kao dugogodišnji pedagog je odgojila veliki broj vrstnih pijanista i pedagoga koji su se afirmirali u zemlji i inostranstvu: Boris Kraljević, Dijana Tanović-Čizmok, Tina Kordić, Irena Koblar, Dragan Opančić, Nihad Krečo, Vedran Arkus, Azra Medić i dr. Za razvoj i promociju pijanističke struke u BiH, Nedi Stanković pripadaju izuzetne zasluge.