Neogen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Era[1] Períod Epoha Milioni godina
Kenozoik Kvartar Holocen 0,01 (~10.000 a.C)
Pleistocen 2,59
Neogen Pliocen 5,33
Miocen 23,03
Paleogen Oligocen 33,9
Eocen 56,0
Paleocen 66,0
Dijarama miocena.

Neogen (prema grč. νεογενής - neogenis = novorođeni, u smislu nedavno nastao), je drugi, od tri perioda u kenozojskoj eri. Obuhvata interval između prije 23 i 2,6 miliona godina i uključuje epohe miocena (prije 23 milijuna do 5,3 miliona godina) i pliocena (prije 5,3 do 2,6 miliona godina). Neogen, što znači „novorođeni“, označen je kao takav da bi naglasio da su morski i kopneni fosili pronađeni u tim slojevima ovog doba bili bliže jedni drugima nego onima iz prethodnog perioda, paleogen (prije 66 do 23 miliona godina).

U geološkoj vremenskoj skali , to je, dakle, mlađi period tercijara, koji je ukupno trajao oko 22 miliona godina, a dijeli se na dvije geološke epohe: miocen i pliocen.

Termin neogen široko se koristi u Evropi kao geološka podjela, a sve se češće koristi i u Sjevernoj Americi, gdje je kenozojska era tradicionalno podijeljena na period tercijara (prije 66 do 2,6 miliona godina) i kvartarni period (prije 2,6 miliona godina do danas).[2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Los colores corresponden a los códigos RGB aprobados por la Comisión Internacional de Estratigrafía. Disponible en el sitio de la International Commision on Stratigraphy, en «Standard Color Codes for the Geological Time Scale».
  2. ^ Encyclopaedia Btitanica: Neogen – Period [1]|pristupljeno 2, juna 2020

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]