Neurorazvojni poremećaji

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Translation Latin Alphabet-cs.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelimično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.

Neurorazvojni poremećaji kao što je fragilni x sindrom su teška stanja koja osobu čine invalidnom, takva stanja su često dugotrajna oštećenja.

Historija[uredi | uredi izvor]

Danas se za ovakve poremećaje zna da su rezultatom abnormalnosti u razvoju mozga zbog genetskih i okolišno - bioloških uzroka. Takvim stanjima je od ukupne populacije pogođeno 1-3%; često uzrokujući ekonomsko, fizičko i emocionalno opterećenje za pojedinca, obitelj i društvo. Stoga su od velike važnosti istraživanja na području nastanka i liječenja ovih poremećaja čiji cilj je izlječenje i poboljšanje utjecaja na pojedinca, obitelj i društvo.

Epidemiologija[uredi | uredi izvor]

Neurorazvojni poremećaji zahvaćaju više različitih grupa poremećaja.

Zastupljenost: Poremećaj deficita pažnje prisutan je kod 3-5% djece školske dobi, razvojni poremećaj jezika prisutan je kod školske djece u 3-5%, Poteškoće s učenjem prisutan je u 5% školske djece, epilepsiju ima 1% osoba, pervazivni razvojni poremećaj ima 1% osoba, Tourettov sindrom prisutan je s 0.5 na 1000 osoba, mentalna retardacija prisutna je u 1% populacije, cerebralna paraliza prisutna je u 0.2% djece škoske dobi.[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]