Nikola Koljević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Nikola Koljević
Nikola Koljević (Никола Кољевић).jpg
Rođenje (1936-06-09) 9. juni 1936.
Banja Luka, Kraljevina Jugoslavija
Smrt 25. januar 1997(1997-01-25) (60 god.)
Beograd, Jugoslavija

Nikola Koljević je srpski političar iz Bosne i Hercegovine, rođen je 1936. godine u Banjaluci u uglednoj trgovačkoj porodici. Univerzitetski profesor, prevodilac i esejista. Važio je za jednog od najcjenjenijih šekspirologa u bivšoj SFRJ. Na prvim višestranačkim izborima 1990. godine izabran je za srpskog člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. U aprilu 1992. godine napustio je Predsjedništvo i za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini bio je potpredsjednik Republike Srpske. Nosilac je najvišeg odlikovanja RS - ordena Republike sa lentom. Obavljao je dužnost prorektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu. 16. januara, 1997 godine na Palama pucao je sebi u glavu i preminuo u bolnici u Beogradu.

Djela[uredi | uredi izvor]