Nikola Koljević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Nikola Koljević
Example alt text
Rođenje

9. juni 1936.

Banja Luka, Kraljevina Jugoslavija
Smrt

25. januar 1997.

Beograd, Jugoslavija

Nikola Koljević je srpski političar iz Bosne i Hercegovine, rođen je 1936. godine u Banjaluci u uglednoj trgovačkoj porodici. Univerzitetski profesor, prevodilac i esejista. Važio je za jednog od najcjenjenijih šekspirologa u bivšoj SFRJ. Na prvim višestranačkim izborima 1990. godine izabran je za srpskog člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. U aprilu 1992. godine napustio je Predsjedništvo i za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini bio je potpredsjednik Republike Srpske. Nosilac je najvišeg odlikovanja RS - ordena Republike sa lentom. Obavljao je dužnost prorektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu. 16. januara, 1997 godine na Palama pucao je sebi u glavu i preminuo u bolnici u Beogradu.

Djela[uredi | uredi izvor]