Idi na sadržaj

Okultizam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Okultizam (latinski: occultus – skriveno, tajno) odnosi se na skriveno znanje ili agnostičko znanje. Okultna znanja su ona znanja koja su morala ostati skrivena i nisu se smjela širiti iznad određenih krugova. Okultizam danas predstavlja učenje duboke umne filizofije i realnosti koja se širi izvan aktuelne normale, tj. opipljive fizičke logike. Poznato je da se nekada praktikovao unutar krugova slobodnih zidara (masoni) i templara.

Termin okultno se koristi u etiketiranju raznih magijskih organizacija ili redova, kao i vježbi i učenja koja su one propovijedale. Ovaj termin se širi i obuhvata brojnu literaturu i spiritualnu filozofiju čiji je vrhunac vidjelo doba renesanse.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Riječ occultus prvi je upotrijebio njemački liječnik Cornelius Agrippa u knjizi "De Occulta Philosophia" (O tajnoj filozofiji), objavljenoj 1533. godine, a koja predstavlja najpoznatije djelo o magiji u renesansi.

S druge strane riječ okultizam prvi je izrijekom spomenuo francuski okultist Eliphas Levi 1856. godine: "Usudili smo se prokopati po ruševinama bivših svetišta okultizma."

Tajna vještina[uredi | uredi izvor]

Okultizam je i vjerovanje u "okultne sile" i praksa "okultnih znanosti". Okultizam zastupa postojanje "fluida" putem kojih se nevidljivi svijet očituje u vidljivom, istražuje analogije i veze između vidljivog i nevidljivog, i odnos između bića i vidljivih pojava. Zalaže se za čuvanje tajnosti dogme i obreda. Okultizam u užem smislu podrazumijeva sva okultna umijeća i okultne znanosti.

Jednako tako, okultizam označava tajnu vještinu i proces spozanje više i nedokučive istine. Često se povezuje i nadopunjuje religijskim i filozofskim elementima poput gnosticizma, hermetizma, neoplatonizma, kabale, teleme i teozofije.

Među okultne znanosti općenito se ubrajaju alkemija, astrologija, magija, hermetizam, kabala, tarot i numerologija.

Negativno značenje[uredi | uredi izvor]

Ovaj pojam često se koristi i u negativnom smislu. Štetan utjecaj pripisuje se raznim pokretima i osobama koje se vezuju uz sam okultizam. Pokreti i pojave kao što su sotonizam, spiritizam, crna magija, crna misa, kao i pojedinci koji se bave ovim djelovanjima, opisuju se kao štetni, namijenjeni samo stjecanju osobne koristi; ili se jednostavno tako tumače zbog izvođenja tajnih nepoznatih obreda koje navodno zahtijevaju ljudske žrtve, prolijevanje krvi i slično.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]