Okultizam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Okultizam (latinski: occultus – skriveno, tajno) odnosi se na skriveno znanje ili agnostičko znanje. Okultna znanja su ona znanja koja su morala ostati skrivena i nisu se smjela širiti iznad određenih krugova. Okultizam danas predstavlja učenje duboke umne filizofije i realnosti koja se širi izvan aktuelne normale, tj. opipljive fizičke logike. Poznato je da se nekada praktikovao unutar krugova slobodnih zidara (masoni) i templara.

Termin okultno se koristi u etiketiranju raznih magijskih organizacija ili redova, kao i vježbi i učenja koja su one propovijedale. Ovaj termin se širi i obuhvata brojnu literaturu i spiritualnu filozofiju čiji je vrhunac vidjelo doba renesanse.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]