Opservatorija Arecibo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Opservatorij Arecibo nalazi se pokraj mjesta Arecibo na Portoriku. Izgrađen je u periodu između 1960. i 1963.

Opservatorij djeluje kao američki Nacionalni centar za astronomiju i ionosferu (National Astronomy and Ionosphere Center - NAIC) i njim upravlja američki Univerzitet Cornell.

U Arecibu se nalazi najveći radioteleskop na svijetu. Prečnik njegovog tanjira je 305 metara. Radioteleskop u Arecibu jedinstveno je projektovan da bi tražio signale vanzemaljskog života, usredotočujući se prema hiljadama sunčevih sistema u dometu od 1.000 do 3.000 MHz. Takvi signali još nisu nađeni.

Pored primarnog zadatka, u Arecibu se obavljaju i druga astronomska istraživanja, a upotrebljavan je i u svrhe vojne špijunaže u vrijeme hladnog rata.

Danas su svi rezultati istraživanja u Arecibu dostupni javnosti.

Poruka poslana iz Areciba[uredi | uredi izvor]

16. novembra 1974. iz Areciba je poslana radioporuka u svemir i na taj se način obilježio rad na usavršavanju radioteleskopa. Poruku je osmislio Frank Drake, a napisana je u binarnim brojevima.

Opservatorija Arecibo u popularnoj kulturi[uredi | uredi izvor]

Opservatorij Arecibo bio je lokacija snimanja više filmova, kao što su neki od filmova o Jamesu Bondu, film Kontakt, TV-serija Dosjei X i dr.

Radioteleskop Arecibo je 1999. počeo skupljati podatke za projekt SETI@home.

Oštećenja i prestanak rada[uredi | uredi izvor]

Nakonniza uragana i oluja u 2010-tim godinama, došlo je do pucanja dva glavna kabla, i dovedena je u pitanje stabilnost cijele konstrukcije. NSF je 19. novembra 2020. objavio da će opservatorija prestati uskoro sa radom.[1]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "A Second Cable Fails at NSF's Arecibo Observatory in Puerto Rico". spaceref.com. Arhivirano s originala, 20. 11. 2020. Pristupljeno 19. 11. 2020.