Opservatorija Arecibo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Arecibo radio teleskop

Opservatorij Arecibo nalazi se pokraj mjesta Arecibo na Portoriku. Izgrađen je u periodu između 1960. i 1963.

Opservatorij djeluje kao američki Nacionalni centar za astronomiju i ionosferu (National Astronomy and Ionosphere Center - NAIC) i njim upravlja američki Univerzitet Cornell.

U Arecibu se nalazi najveći radioteleskop na svijetu. Prečnik njegovog tanjira je 305 metara. Radioteleskop u Arecibu jedinstveno je projektovan da bi tražio signale vanzemaljskog života, usredotočujući se prema hiljadama sunčevih sistema u dometu od 1.000 do 3.000 MHz. Takvi signali još nisu nađeni.

Pored primarnog zadatka, u Arecibu se obavljaju i druga astronomska istraživanja, a upotrebljavan je i u svrhe vojne špijunaže u vrijeme hladnog rata.

Danas su svi rezultati istraživanja u Arecibu dostupni javnosti.

Poruka poslana iz Areciba[uredi | uredi izvor]

16. novembra 1974. iz Areciba je poslana radioporuka u svemir i na taj se način obilježio rad na usavršavanju radioteleskopa. Poruku je osmislio Frank Drake, a napisana je u binarnim brojevima.

Opservatorija Arecibo u popularnoj kulturi[uredi | uredi izvor]

Opservatorij Arecibo bio je lokacija snimanja više filmova, kao što su neki od filmova o Jamesu Bondu, film Kontakt, TV-serija Dosjei X i dr.

Radioteleskop Arecibo je 1999. počeo skupljati podatke za projekt SETI@home.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]