Oran

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Oran
Grad Oran
Grad Oran
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
Država Alžir
PokrajinaOran
 • GuvernerSaddek Benkada
Površina
 • Grad2.121 km2
Nadmorska visina0,9 m
Stanovništvo (2008. za urbano i 2010. za metropolitansko područje)
 • Urbano područje1.560.329
 • Metropolitansko područje3.454.078
Poštanski broj31000 - 31037

Oran (arapski: وَهرانWahrān) jest drugi najveći grad u Alžiru. Nalazi se na mediteranskoj obali, u sjeverozapadnom dijelu države. Drugi je najvažniji grad, poslije glavnog i najvećeg grada Alžira, zbog svog industrijskog, trgovačkog i kulturnog značaja za Alžir. Nalazi se oko 432 km zapadno od glavnog grada. Prema podacima iz 2008. u urbanom dijelu grada živjelo je 1.454.078 stanovnika.

Glavni je grad istoimene alžirske pokrajine.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Naziv grada je izveden iz berberskog korjena hr što na bosanskom jeziku znači lav. Naziv je potvrđen na više berberskih jezika. Prema lokalnoj legendi, do perioda oko 900. godine, područje današnjeg grada Orana još uvijek su naseljavali lavovi. Legenda kaže da su dva lava ubijena u planini blizu grada, koja je otada poznata kao Planina lavova. Dvije ogromne statue lava nalaze se danas na ulazu u gradsku vijećnicu i simbolizuju grad Oran.[1]

Historija[uredi | uredi izvor]

Grad su 903. osnovali maurski trgovci iz Andaluzije. Pokorili su ga Kastiljanci 1509. pod vodstvom kardinala Francisca Jiméneza de Cisnerosa. Pod vlašću Kastilje Oran je ostao do 1708. kada su ga osvojili Osmanlije. Ubrzo nakon toga, prelazio je ponovo u španski a potom i u osmanlijski posjed. Od 1830. godine grad je bio u posjedu Francuza. Za vrijeme 2. svjetskog rata Oran se nalazio pod kontrolom višijevske Francuske. Saveznici su ga oslobodili krajem 1942. kada je bio jedno od glavnih mjesta iskrcavanja u Operaciji Baklja.

Francuska vlast nad gradom je potrajala do Alžirskog rata za nezavisnost koji je završio 1962. povlačenjem francuske vojske i velikog broj kolonista. Do alžirskog rata za nezavisnost, Oran je bio jedan od sjevernoafričkih gradova s najvećom evropskom populacijom.

Mediterranean side – Oran
Pogled na luku u Oranu

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "L'histoire de la ville d'Oran". oran-dz.com (jezik: francuski). Pristupljeno 6. 3. 2018.